1625. – Umro je britanski kralj škotskog porekla Džejms I Stjuart, prvi monarh koji je od 1603. do smrti vladao i Škotskom i Engleskom i prvi Stjuart na engleskom prestolu.

1770. – Umro je italijanski slikar Đovani Batista Tijepolo, poslednji veliki venecijanski majstor, jedan od najvećih dekorativnih umetnika 18. veka.

1797. – Rođen je francuski pisac Alfred Viktor de Vinji, u čijoj su romantičarskoj misaonoj poeziji centralne teme usamljenost genija, ravnodušnost prirode i stoičko mirenje sa sudbinom.

1845. – Rođen je nemački fizičar Vilhelm Konrad Rendgen, koji je 1895. otkrio “iks-zrake”, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1901.

1854. – Francuska je objavila rat Rusiji i stala na stranu Otomanskog carstva u Krimskom ratu koji je izbio krajem 1853.

1867. – Rođen je engleski inženjer Frederik Henri Rojs, koji je s Čarlsom Rolsom 1906. osnovao kompaniju za proizvodnju automobila “Rols-Rojs”.

1898. – Rođena je američka pozorišna i filmska glumica Glorija Džozefina Mej Svanson, koja se proslavila u vreme nemog filma, ali i zvučnim filmom “Bulevar sumraka”.

1923. – Umro je škotski hemičar i fizičar Džejms Đuer, koji je prvi dobio tečni, zatim i čvrst vodonik. Takodje je izumeo termos-bocu.

1927. – Rođen je ruski violončelista i dirigent Mstislav Leopoldovič Rostropovič, jedan od najvećih majstora violončela i fanatičan poklonik svog instrumenta, sugestivan i izrazito temperamentan interpretator punog tona u svim registrima.

1941. – U Beogradu je u zoru u oficirskom puču svrgnut regent knez Pavle Karađorđević i na presto je doveden maloletni kralj Petar II Karađorđević. potpisanog dva dana ranije u Beču o pristupanju Jugoslavije Trojnom paktu. Javno su spaljivane nemačke i italijanske zastave, cepane slike Adolfa Hitlera i Benita Musolinija i izvikivane parole “Bolje rat, nego pakt” i “Bolje grob, nego rob”.

1945. – Nemci su u Drugom svetskom ratu lansirali poslednju raketu “Fau-2” na Veliku Britaniju. Projektil ispaljen iz holandskog grada Hag pao je na Orpington, jugoistočno od Londona. U eksplozijama raketa tog tipa tokom rata je poginulo 8.958 Britanaca.

1968. – Prilikom probnog leta avionom, kojom je sam upravljao, u blizini Moskve je poginuo ruski kosmonaut Jurij Aleksejevič Gagarin, prvi čovek koji je u aprilu 1961. vasionskim brodom “Vastok” obleteo Zemlju.

1992. – Poslednje jedinice Jugoslovenske narodne armije bez incidenata su napustile Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju.

1993. – Predsednik Kine je postao Đang Cemin, generalni sekretar vladajuće Komunističke partije i vrhovni komandant armije. Takvo objedinjavanje ključnih funkcija ne pamti se od vremena Mao Cedunga, ali je stvarnu moć zadržao Đangov pokrovitelj Deng Sjaoping.

1995. – Predsednik Južne Afrike Nelson Mandela isključio je iz vlade suprugu Vini, s kojom je živeo razdvojeno zbog medjusobnih nesporazuma. Brak je sudski razveden u martu 1996.

1998. – Umro je nemački proizvodjač automobila Ferdinand Porše, osnivač fabrike sportskih vozila “Porše AG”. Tokom vladavine Adolfa Hitlera bio je jedan od konstruktora “bube”, automobila “folksvagen”.

1999. – U atar sremskog sela Buđanovci pao je američki lovac bombarder “F-117 A” kojeg je oborila jugoslovenska protivvazdušna odbrana. To najveće poniženje tokom 52 godine postojanja američkog ratnog vazduhoplovstva izazvalo je nevericu i šok u NATO, posebno u SAD, jer dotad niko nije uspeo da obori avion “stelt” tehnologije, simbol moći i neuništivosti, koji se smatra nevidljivim za radare.

2000. – Vladimir Putin proglašen je pobednikom predsedničkih izbora u Rusiji s više od 52 odsto dobijenih glasova.

2004. – Bespilotna letilica američke svemirske agencije NASA, lansirana s krila bombardera B-52 na visini 30.000 metara, postavila je nov svetski rekord u brzini letenja s nešto više od 8.000 kilometara na čas.

– Danas je Međunarodni dan pozorišta, ustanovljen odlukom Međunarodnog pozorišnog instituta.
.

– Danas je Međunarodni dan pozorišta, ustanovljen odlukom Međunarodnog pozorišnog instituta.
@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…