1534. – Umro je italijanski slikar Antonio Alegri da Koređo, koji je obrađivao religiozne i mitološke teme. Njegovo slikarstvo je razneženo, senzualno i dekorativno, sa osećanjem za odnose svetlo-tamno, što je uočljivo u najznačajnijim delima: freskama u crkvi Svetog Jovana u Parmi, slikama “Mistično venčanje Svete Katarine”, “Jupiter i Antiopa”, “Leda”, “Bogorodica sa Svetim Đordjem”.

1696. – Rođen je italijanski slikar Đovani Batista Tijepolo, poslednji veliki venecijanski mastor, jedan od najvećih dekorativnih umetnika 18. veka. Njegovi glavni radovi, freske velikih dimenzija, radjene u maniru rokokoa, su u nadbiskupskoj palati u Udinama, u palati Labija u Veneciji, u biskupskoj rezidenciji u Vircburgu i u kraljevskoj palati u Madridu.

1770. – Britanske trupe su u Bostonu ubile pet demonstranata i taj dogadjaj, poznat kao “bostonski masakr”, ubrzao je američki rat za nezavisnost.

1827. – Umro je francuski astronom, matematičar i fizičar Pjer Simon Laplas, koji je dokazao nepromenljivost srednjih udaljenosti planeta od Sunca, izučavao poreklo velikih nejednakosti Jupitera i Saturna, stabilitet Sunčevog sistema, oblik Zemlje, eliptičnost putanja planeta, plimu i oseku. Takođe je dokazao [Kant-Laplasova teorija] da je Sunčev sistem nastao od rotirajuće usijane gasovite mase od koje su se odvojili delovi formirajući planete. Značajni su i radovi u matematičkoj teoriji diferencijalnih jednačina [Laplasova jednačina] i teoriji grešaka, aglebri, analizi. Razvio je teoriju verovatnoće [Laplas-Moavrova formula].

1827. – Umro je italijanski fizičar Aleksandro Volta, koji je, izučavajući elektricitet, pronašao elektrofor, galvanski element, bateriju galvanskih elemenata [Voltin stub]. Po njemu su mnogi pojmovi u fizici dobili ime – volt [oznaka V], voltamper [oznaka VA], Voltin luk.

1832. – Štampana je prva knjiga u prvoj štampariji obnovljene Srbije – “Sabor istine i nauke” Jovana Stejića. Štamparija je kupljena u Rusiji i dopremljena u Beograd u maju 1831.

1933. – Nacionalsocijalistička radnička partija Nemačke Adolfa Hitlera osvojila je većinu u Rajhstagu [parlament].

1945. – Američke trupe ušle su u Keln u Drugom svetskom ratu.

1946. – U govoru u Fultonu u američkoj državi Misuri britanski premijer Vinston Čerčil je rekao: “Od Šćećina na Baltiku do Trsta na Jadranu gvozdena zavesa je spuštena preko [evropskog] kontinenta”, lansiravši najpoznatiji izraz u epohi hladnog rata, započetoj po okončanju Drugog svetskog rata.

1953. – Umro je sovjetski diktator gruzinskog porekla Josif Visarionovič Džugašvili, koji je metodama političke strahovlade i neograničenom ličnom vlašću upravljao Sovjetskim Savezom 29 godina. Stvorio je 1947. Informacioni biro komunističkih partija, pomoću kojeg je nastojao da obezbedi uticaj u komunističkom svetu posle raspuštanja Kominterne i 1948. pokušao je da se obračuna s jugoslovenskim rukovodstvom.

1953. – Umro je ruski kompozitor i pijanista Sergej Sergejevič Prokofjev, jedan od najoriginalnijih muzičkih stvaralaca 20. veka.

1964. – Umro je prvi filmski snimatelj na Balkanu Milton Manaki, koji je 1905. počeo filmskom kamerom da beleži događaje. .

1970. – Stupio je na snagu ugovor o neširenju nuklearnog oružja koji je potpisalo 45 zemalja.

1984. – Umro je italijanski pevač Tito Gobi, operski bariton svetskog ugleda. U operama je studiozno i prefinjeno kreirao vodeće role baritonskog faha, uključujući čuvenu ulogu u “Toski” Đakoma Pučinija u kojoj mu je partner bila Marija Kalas.

1984. – Umro je američki filmski glumac Vilijam Pauel, koji je, upečatljivom elegancijom i karakterističnim podsmešljivim izrazom čudjenja za gluposti ovog sveta, uspešno igrao u komedijama, trilerima i melodramama.

1996. – Predsednik SAD Bil Klinton poslao je u Izrael vrhunsku opremu za otkrivanje podmetnutih bombi i grupu tehničkih eksperata kao pomoć u borbi protiv arapskih islamskih terorista.

1999. – Namesnik Zapada u Bosni i Hercegovini Karlos Vestendorp, smenio je demokratski izabranog predsednika Republike Srpske Nikolu Poplašena s obrazloženjem da ugrožava krhki mirovni proces.

1999. – Arbitraža uspostavljena Dejtonskim mirovnim sporazumom odlučila je da grad Brčko, dotad u sastavu Republike Srpske, dobije status distrikta pod međunarodnim nadzorom.

2000. – Izrael je odlučio da povuče trupe s juga Libana do jula, čak i u slučaju da dotad ne postigne mirovni sporazum sa Sirijom.

2001. – Tokom rituala kamenovanja đavola, u stampedu muslimanskih hodočasnika poginulo je najmanje 35 ljudi na mostu Džamarat u blizini Meke.

2003. – U samoubilačkom napadu palestinskih islamskih terorista na autobus u severnoj izraelskoj luci Haifi poginulo je 15 ljudi, mahom studenata.
kih islamskih terorista na autobus u severnoj izraelskoj luci Haifi poginulo je 15 ljudi, mahom studenata.
@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…