22. februar obeležava se kao Dan zaštite kulturnog nasleđa i to je dan kada je 1884. knez Aleksandar Karađorđević doneo ukaz o zabrani rušenja razvalina starih gradova i zamaka. To je nešto čime se Srbija može pohvaliti da je u to doba imala pravni akt kao potvrdu zaštite svoje kulturne baštine, istakla je Vesna Ćirić direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Valjevo. U Srbiji ima oko 2000 spomenika kulture, na području koje pokriva Zavod oko 233, a u samoj valjevskoj opštini 104 kulturna dobra, što utvđena, što evidentirana. Srbija ima nesreću da je dosta uništeno kroz ratove i sukobe, a danas je prisutno i siromaštvo države koja ne može da stane iza svih spomenika kulture, da pronađe materijalna sredstava, a znatan broj nalazi se i u privatnom vlasništvu.
Ako nas ne bude na kulturnoj mapi sveta neće biti ni traga o našem postojanju. Sve države razvijaju strategiju zaštite kulturnog nasleđa gotova na nivou odbrane države, smatra Vesna Ćirić.
Centralna proslava obeležavanja dana zaštite kulturnog nasleđa održaće se sutra u Narodnoj biblioteci u Beogradu. Konferencija za novinare održana je u prostorijama Galerije Umetnosti u Tešnjaru koja je inače jedan od per najstarijih objekata
Predstavljen je i novi predsednik Upravnog odbora Zavoda za zaštitu spomenika kulture Valjevo, arhitekta Spasoje Krunić.
Krunić je takođe potvrdio da su fondovi kulture jako siromašni i da se zbog toga moraju kontrolisati prioriteti, a saglasio se i sa činjenicom da Valjevo ima značajna kulturna dobra i da mu se mora posvetiti posebna pažnja.

o se i sa činjenicom da Valjevo ima značajna kulturna dobra i da mu se mora posvetiti posebna pažnja.

@@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…