Valjevski Dom zdravlja jedan je od 25 zdravstvenih ustanova u Srbiji koji je uključen u projekat Unapređenja preventivnih zdravstvenih usluga. Poslednjih godina povećen je broj obolelih od kardio-vaskularnih, šećernih i malignih oboljenja, pa je Evropska agencija za razvoj napravila studiju za period od oktobra 2003. do septembra 2004. koja je pokazala da je to uzrok 85% smrtnosti stanovništva.
-” Osnovni cilj projekta je poboljšanje preventivnih usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti celokupnog stanovništva naše Opštine. Ovaj projekat podrazumeva da se u Domu zdravlja formira Centar za preventivne aktivnosti. Centar će predstavljati mesto u kome će se osmišljavati kampanje za promociju zdravih stilova života i gde će celokupno stanovništvo moći da se informiše o faktorima rizika za određene bolesti, za masovna nezarazna oboljenja i o načinima kako da te rizike svedu na najmanju moguću meru. Tu će se organizovati kampanje i za rano otkrivanje kardio-vaskularnih bolesti, dijabetisa i malignih oboljenja. U isto vreme Centar će biti spona između Doma zdravlja, Zavoda za zaštitu zdravlja i lokalne zajednice koje po prirodi posla moraju biti uključene i pomoći u realizaciji projekta”. – kaže dr Danka Živanović, upravnica Doma zdravlja.
Malim ulaganjima u preventivu mogu se dobiti značajni rezultati u poboljšanju zdravlja celokupnog stanovništva. Rezultati, naravno, ne mogu biti vidljivi odmah jer ulaganje u preventivu je ulaganje u budućnost.
Projekat se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Evropske agencije za razvoj, a finansirana je od strane Evropske unije. pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Evropske agencije za razvoj, a finansirana je od strane Evropske unije.@@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…