Predsednik Srbije Boris Tadić boravi danas u Lebanu, gde razgovara sa opštinskim rukovodstvom i direktorima društvenih i privatnih preduzeća. Tadić će posle sastanka, prošetati mestom, razgovarati sa građanima, a predviđene su i izjave za medije.

Predsednik Skupštine Srbije i Crne Gore Zoran Šami zakazao je 34. sednicu Skupštine za četvrtak, 17. februar, u 11 časova. Na dnevnom redu naći će se predlozi zakona o izmenama Zakona o osnovama sistema državne uprave i o Saveznom izvršnom veću i saveznim organima uprave, Zakona o Vojsci Jugoslavije, kao i Predlog zakona o spoljnoj trgovini naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namene.

Šef Pravnog saveta Ministarstva inostranih poslova Srbije i Crne Gore Radoslav Stojanović izjavio je da bi za sve zemlje bilo najbolje da se tužbe Hrvatske i Bosne i Hercegovine prema SCG pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu reše diplomatskim putem.

Rusija će između 16. i 18. februara dostaviti Srbiji 12 tona humanitarne pomoći za srpsko stanovništvo Kosova, izjavio je Aleksandsar Melnik, predsednik Fondacije Sveti Andrej Prvozvani, jednog od organizatora akcije. Pomoć, u kojoj će biti 10 tona hrane, biće iz Rusije upućena avionima ruskih i ukrajinskih avioprevoznika.

Ministar za dijasporu Srbije Vojislav Vukčević uručio je danas u novootvorenim prostorijama ministarstva Srbima iz dijaspore državna odlikovanja kojim ih je odlikovao predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović. “Briga o otadžbini nije počela sa nama. I pre nas neko je brinuo o zemlji svojih otaca bez da ga je iko pozvao i prozvao. Među njima su i današnji laureati, odnosno ljudi kojima je Srbija kazala jedno veliko hvala”, rekao je Vukčević na svečanosti.

Crnogorsko ministarsvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da se pripadnici tzv. zemunskog klana Aleksandar i Miloš Simović ne nalaze u Crnoj Gori. “Tačno je samo da je MUP Srbije za Simovićima raspisao centralnu potjernicu zbog dela zločinačkog udruživanja i udruživanja radi neprijateljske djelatnosti, o čemu nas je obavijestio u maju 2003. godine”, navedeno je u saopštenju.

Srpska pravoslavna crkva slavi Sveta tri jerarha, zajednički praznik tri svetitelja Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog, koji zauzimaju visoko mesto u istoriji hrišćanske crkve. U svim hramovima SPC biće služene svete liturgije u slavu svetitelja koji su svojim umom i obrazovanjem i načinom propovedanja hršćanstva prevazišli svoje savremenike.

Naftna industrija Srbije saopštila je da će od sutra, 13. februara, na njenim pumpama važiti nove cene naftnih derivata, veće za oko četiri dinara po litru, zbog rasta cena nafte na svetskom tržištu i kursa dolara. Motorni benzin od 95 oktana i bezolovni benzin koštaće 66,20 dinara, dok će motorni benzin MB-86 poskupeće na 61,60 dinara, MB-91 na 64, a MB-98 na 72,80 dinara po litru.

Elektroprivreda Srbije [EPS] saopštila je da redukcije električne energije neće biti, kao i da će biti obezbeđen stabilan rad sistema do kraja zime. U saopštenju EPS navodi se da je u petak kasno uveče održan vanredni kolegijum tog preduzeća na kojem je ocenjeno da je, uprkos rekordnoj potrošnji, obezbeđeno redovno snabdevanje svih potrošača.

Tužilac Haškog tribunala Karla Del Ponte izjavila je da je u praksi Suda da se proveri zdravstvena sposobnost optuženih, ali je na pitanje novinara da li će to biti učinjeno u slučajevima generala Nebojše Pavkovića i Sretena Lukića uzvratila da je to poverljiv postupak.

Najmanje 17 osoba je poginulo, a 16 povređeno u današnjoj eksploziji automobila bombe ispred bolnice južno od Bagdada, saopštila je policija, a prenose agencije. Jedan policajac koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da se eksplozija dogodila ispred glavne bolnice u gradu Musajibu, oko 55 kilometara južno od Bagdada. Agencija Rojters javila je, pozivajući se na policijske zvaničnike, da su sve žrtve današnjeg napada civili.

policijske zvaničnike, da su sve žrtve današnjeg napada civili.

@@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…