1540. – U Rudaj Fildsu kod Čestera u Engleskoj održana je prva zabeležena konjska trka.

1849. – Italijanski revolucionar Đuzepe Macini proglasio je Rim republikom

1881. – Umro je ruski pisac Fjodor Mihajlovič Dostojevski, prema mnogim kritičarima najveći književnik svih vremena, koji je duboko, kao niko ni pre ni posle njega, ponirao u ljudsku psihu i rasvetljavao tajnu ljudske prirode.
Osnovne odlike njegovih dela – poniranje u podsvest, traganje za korenima ljudske tragike, fenomen religije i veza čoveka i Boga – glavna su preokupacija modernog romana. Uticao je na svetsku literaturu više nego ijedan pisac. Ostala dela: romani i povesti “Zločin i kazna”, “Braća Karamazovi”, “Idiot”, “Kockar”,
“Zli dusi”, “Mladić”, “Dvojnik”, “Bele noći”, “Netočka Nezvanova”, “Zapisi iz mrtvog doma”, “Selo Stepančikovo i njegovi žitelji”, “Ujkin san”, publicistika “Piščev dnevnik”, “Politički zapisi”.

1909. – Francuska i Nemačka postigle su sporazum o Maroku, kojim je Berlin priznao posebne interese Pariza u toj severnoafričkoj zemlji, u zamenu za ekonomske koncesije.

1917. – Zbor komitskih četa u selu Obilić u Pustoj Reci na jugu Srbije odlučio je da podigne ustanak protiv bugarskih okupatora u Prvom svetskom ratu.

1934. – U Atini su Grčka, Jugoslavija, Rumunija i Turska potpisale Balkanski pakt radi očuvanja teritorijalnog poretka na Balkanu, suočenog s revizionističkom politikom zemalja poraženih u Prvom svetskom ratu, posebno Bugarske i Mađarske, koje je podržavala Italija. Pakt se raspao pod pritiskom Nemačke i praktično je rasturen pre izbijanja Drugog svetskog rata.

1943. – Počeo je protivnapad partizana u Drugom svetskom ratu protiv združenih nemačkih, italijanskih i hrvatskih snaga na Neretvi, poznat kao “Bitka za ranjenike”. Do 26. februara razbijena je italijanska divizija “Murdje” i sve italijanske i hrvatske snage u dolinama Neretve, Rame i Drežnice. Početkom marta osam partizanskih brigada odbacilo je glavninu nemačkih trupa i svih 3.500 ranjenika prebačeno je na levu obalu Neretve.

1943. – Teške borbe za pacifičko ostrvo Gvadalkanal okončane su u Drugom svetskom ratu pobedom američkih snaga nad japanskom armijom, čime su raspršeni snovi Tokija o zauzimanju Australije.

1957. – Umro je bivši mađarski diktator admiral Mikloš Horti de Nadjbanja, koji je od 1920. do 1944. bio na čelu profašističkog režima s titulom “kraljevski regent Mađarske”. Mađarsku je uveo u Drugi svetski rat na strani Sila osovine i pridružio se vođi Trećeg rajha Adolfu Hitleru u agresiji na Jugoslaviju. Odgovoran je za zverstva madjarske policije i vojske u Vojvodini i masovne likvidacije, posebno srpskih civila.

1977. – Umro je ruski konstruktor aviona Sergej Vladimirovič Iljušin, koji je tokom tri decenije konstruisao više od 50 tipova aviona. Posebno je poznat po oklopnom jurišnom avionu “Il-2” za potrebe sovjetskog ratnog vazduhoplovstva u Drugom svetskom ratu i putničkim avionima konstruisanim posle rata [“Il-12”, “Il-18”, “Il-62”, “Il-86”].

1977. – ŠSR i Španija su uspostavili diplomatske odnose.

1991. – Na referendumu u Litvaniji, iz kojeg su bili isključeni građani ruske nacionalnosti, više od 90 odsto birača te baltičke zemlje glasalo je za otcepljenje od ŠSR.

1999. – Kina je prekinula diplomatske odnose s Bivšom Jugoslovenskom Republikom Makedonijom zbog odluke vlade u Skoplju da uspostavi diplomatske odnose s Tajvanom.

2003. – Papa Jovan Pavle II [Iohannes Paulus] uputio je dramatični apel protiv američke invazije na Irak, a potom je uputio i ličnog izaslanika u mirovnu misiju u Bagdad. To nije odvratilo Vašington od namere da bez odobrenja Ujedinjenih nacija napadne tu arapsku zemlju, pod izgovorom da režim Sadama Huseina ima oružje za masovno uništenje, što se ispostavilo kao laž.
zemlju, pod izgovorom da režim Sadama Huseina ima oružje za masovno uništenje, što se ispostavilo kao laž.
@@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…