Širom sveta prekosutra se obležava 60. godišnjica oslobođenja Aušvica, zloglasnog nacističkog koncentracionog logora na jugu Poljske.
Tim povodom Generalna skupština Ujedinjenih nacija održala je specijalnu sednicu na kojoj su, između ostalih, govorili šefovi diplomatija Izraela, Francuske, Nemačke i Kanade, preživeli bivši logoraši i nobelovac Eli Vizel.
Generalni sekretar UN Kofi Anan podsetio je na tragediju jevrejskog naroda i upozorio da svet više nikada ne sme da dozvoli da se takvo zlo ponovi.
27. januara 1945. godine sovjetska Crvena armija ušla je u Aušvic, kompleks logora, fabrika, gasnih komora i krematorijuma koji je nacistička Nemačka podigla u okupiranoj Poljskoj.
Aušvic je postao simbol nacističkog programa sistematskog istrebljenja evropskih Jevreja.
U uvodnom izlaganju na specijalnoj sednici Generalne skupštine Kofi Anan je istakao da Jevreji nisu bili jedine žrtve nacizma, ali da je tragedija jevrejskog naroda jedinstvena:
“Dve trećine svih Jevreja koji su živeli u Evropi, uključujući milion i po dece, je ubijeno. Čitava jedna civilizacija, koja je dala izuzetan doprinos kulturnom i intelektualnom bogatstvu Evrope i celog sveta, je iskorenjena, uništena.”
Kofi Anan je dodao da se ne sme dozvoliti da se ikada ponove zločini poput onih koji su izvršeni u nacističkim logorima smrti:
“U prilikama poput ove, lepe reči dolaze same od sebe. Mi s pravom kažemo: Nikada više. No, mnogo teže je delovati. Od holokausta, svet, na svoju sramotu, u više od jednog slučaja nije sprečio genocid – na primer u Kambodži, Ruandi i bivšoj Jugoslaviji. Čak i danas smo svedoci mnogih užasnih primera nečovečnosti širom sveta. Užasne stvari se, na primer, događaju u regionu Darfura, u Sudanu.”
Eli Vizel, koji je preživeo užase koncentracionog logora i dobitnik Nobelove nagrade za mir, u svom govoru u Generalnoj skupštini je rekao da je za vrijeme Drugog svjetskog rata svet ćutao i bio indiferentan, dok danas, 60 godina kasnije, bar pokušava da sluša i da se seti.
Nemački ministar inostranih poslova Joška Fišer naglasio je da će Aušvic zauvek ostati urezan u istoriji čovječanstva kao simbol krajnje nehumanosti i genocida.
Dan sećanja na žrtve holokausta biće obeležen u 13 evropskih zemalja. U ceremoniji koja se održava u Britaniji pored političkih lidera učestvovaće i oni koji su uspeli da prežive taj, kao se često opisuje, najveći zločin u istoriji čovečanstva.
stvovaće i oni koji su uspeli da prežive taj, kao se često opisuje, najveći zločin u istoriji čovečanstva.
@@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…