Gubar je najštetnija vrsta insekata na području naše zemlje i njegovom suzbijanju mora se posvetiti posebna pažnja. Preventivne mere podrazumevaju stalno praćenje stanja populacije dok represivne mere suzbijanja obuhvataju mehaničko-fizičke, hemijske i biološke mere.
Sagledavajući stanje u šumama valjevskog kraja, okružno načelstvo se još u maju prošle godine obratilo ministarstvu poljoprivreda sa zahtevom da se KO proglasi za ugroženo područje.

Radomir

To praktično znači da bi se sa državnog nivoa mogla angažovati sva sredstva, ostvariti avio-tretiranje i na neki način obeštetiti vlasnike područja koji su ugroženi.

Radomir

U avgustu prošle godine godine ministarstvo je imajući u vidu najezdu gubara na ovim prostorima donelo naredbu o sprovođenju mera na zaštiti šuma i bilja od gubara kojim se spostvenici šuma obavezuju na uništavanje legala ovog insekta u skladu sa uputstvima stručnjaka u JP Srbija šume i to do 15 decembra, nakon čega bi oni koji ovu meru ne budu sproveli bili zakonski sankcionisani. Treba napomenuti i da je 60 % šuma u privatnom vlasništvu i da postoji dosta staračkih domaćinstava koje dodatno otežava celu situaciju. nakon zajedničkog sastanka Odbora za poljoprivredu i odbora za zaštitu životne sredine, resorno ministarstvo ponovo je obavezano da pojača aktivnost na suzbijanju gubara s preporukom da se izvrši avio tretiranje bez diskriminacije privatnog sektora. Na lokalnom nivou za ovu godine u budžetima Opština ugroženog područja opredeljena su isvesna sredstva koja će biti upotrebljena u akciji suzbijanja štetočine.

radomir

Gubar je vrst leptira koja na ovom području ima optimalne uslove za život. Populacija se povremeno javlja u veoma visokoj brojnosti , odnosno stupaju u gradacije koje traju tri do šest godina. U godinama masovnog namnožavanja, gusenice se intenzivno hrane lišćem gotovo svih drvenastih vrsta i izazivaju golobrste u šumama na velikim prostorima, voćnjacima i zelenilu u parkovima. Mužjak i ženka gubara se dosta razlikuju u veličini i boji. Ženka polaže jaja u više slojeva i prekriva ih žutim dlačicama. Tokom svog rasta gusenica se više puta presvlači. Ženke i pored toga što imaju razvijena krila ne mogu da lete, a gubari su inače najviše aktivni noću. Mlade gusenice se pojavljuju s proleća ranije ili kasnije u zavisnosti od vremenskih uslova. & do 7 dana nakon izleganja mlade gusenice odlaze u krune stabala radi ishrane.Za hranu gusenice koriste tek otvorene pupoljke i mlado lišće, a na voću cvetne latice. Kada na jednom stablu nestane lišća, gusenice se sele na drugo i na taj način mogu da peđu i više kilometara i da prebrode razne prepreke. Gusenice se hrane tokom 24 sata, dakle i danju i noću. U stadijumu gusenice gubar provodi oko dva meseca i više puta se presvlači. Stadijum lutke traje oko dve nedelje i onda se pojavljuje leptir.
U zavisnosti od vremenskih uslova, gusenice se pojavljuju ranije ili kasnije, a imajući u vidu da meteorolozi najavljuju rani početak proleća, očigledno je da vremena za čekanje i dopisivanje vište nema. Zaštitimo naše šume. ajavljuju rani početak proleća, očigledno je da vremena za čekanje i dopisivanje vište nema. Zaštitimo naše šume.@@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…