Dragoljub Pavlović pripada krugu naših najboljih ratnih slikara i fotografa, zbog čega je nagrađivan mnogim odličijima,Fotografijama sa Solunskog fronta zabeležene su sve značajne vojne operacije i predeli presudnih istorijskih događaja, počevši od bojeva u širem prostoru Gorničeva sa zauzećem Kajmakčalana 30 septembra 1916 god, bitke u luci Crna reka, pa do oslobođenja Bitolja 19. novembra 1916 god.
Slikarski radovi koji su svojim značajem i vrednosti obeležili izložbu “ Solunsku front u objektivu ratnog slikara i fotografa Dragoljuba Pavlovića “, pokazali su herojsku borbu srpske vojske, ali i hrabrost ratnog slikara i reportera Dragoljuba Pavlovića.
Posebno su vredni snimci posvećeni odbrani Beograda 1914 god. kao i oni sa Solunskog fronta.

Slike koje same za sebe svedoče o stradanju i surovom uništavanju srpskih crkava i manastira na Kosovu, uradile su snage KFOR-a pod patronatom UNESK-a i međunarodnog su karaktera. O istaknutim slikama pored direktora omladinskog centra Zorana Gavrilovića, govorio je protojerej LJuba Adžić, podsećajući na odgovornost svih nas za stradanje srpskih svetinja, kao i to da je zločin uvek zločin ma ko ga počinio i zašto. Da se ovo desilo bilo kom drugom narodu u Evropi, čitav svet bi se po njegovim rečima okrenuo. LJuba Adžić je naglasio da raspeće Kosova traje od 1389 god, tačnije od propasti srpskog carstva s tim što nije srušen samo jedan manastir ili crkva, već sve kao da je potpuno beznačajno. Pred kraj svog govora protojerej Adžić je prisutnima postavio pitanje, da li smo i mi pomalo krivi za propast ove srpske pokrajine. Izložba je otvorena u organizaciji u organizaciji Komande garnizona Valjevo i omladinskog centra.

Juče 22,12 je u muzičkoj školi “ Živorad Grbić “ održan

javni čas harmonike, koji je organizovao istoimeni odsek , u cilju predstavljanja učenika koji su nastupili na takmičenju harmonikaša 14 i 15 decembra ove godine u Novom Kneževcu. Na pomenutom takmičenju prvu nagradu osvojili su Vićentić Stefan, Petrović Anita, Timotić Zoran, Nikolić Aleksandar, Janković Nikola, Branković Jelena, dok je drugu nagradu osvojio Jović Dalibor. Osvojene nagrade na ovom takmičenju, svojevrsan su ponos kako učenika tako i njihovih profesora.

U cilju promovisanja mladih talenata i njihovog za početnike značajnog osećaja za umetnost u muzici, u organizaciji internacionalnog umetničkog studija “ Radovan Trnavac- Mića “ održan je festival pod nazivom “ Dečija umetnost “. Na festivalu su svoje umeće pokazati osnovci Valjevskog kraja iz oblasti likovnog, literarnog i muzičkog stvaralaštva.

Učesnici osnovnih škola kao što su Mina Vučićević, Nikola Zdravković, Filip Filipović, Aleksandra Tomić i drugi, predstavili su se na klaviru i violini delima Vivaldija, Čajkovskog i drugih.

Po tri najbolja rada u svakoj od konkurencija ovog puta biraće slikarka Natalija Boženova – Rusija, Josif Vidojković i novinar Slađana Vasiljević, profesor muzike Dragan Vasiljević, solistkinja i kantautorka Jelena Kovačević i novinar Budo Novović, profesor književnosti Milena Petrović, mlada pesnikinja Biljana Stojić i novinar Rada Filipović. Današnja manifestacija posvećena mladim talentima se nastavlja izložbom njihovih slika i crteža sa početkom u 18 h u internacionalnom studiju.

Pesme Milana Mladenovića kojima nije želeo da beži od stvarnosti ostaće da govore i podsećaju, kako obožavaoce grupe Ekatarina Velika tako i one koji malo poznaju njihovu muziku, na kvalitet i poznavanje umetnosti u muzici, izjavio je sinoć Branko Petrović, ostvarajući veče, a potom izložbu fotografija posvećenih pomenutoj rok grupi i obeležavanju deset godina od smrti Milana Mladenovića. U multifunkcionalnom prostoru Bikva prikazane su fotografije iz života i rada grupe Ekatarine Velike, autora Milana Zulića i Marka Stojmenova pod nazivom Kap po Kap, a posetioci će moći da ih vide u narednih 7 do 10 dana.
Marko Stojmenov je izrazio zadovoljastvo posećenošću izložbe kao i čuđenje koliko po njegovim rečima, ljudi u Valjevu lično doživljavaju grupu EKV i životno delo Milana Mladenovića.
Posetioci sinoćnje večeri su bili u mogućnosti, da pored kompozicija pomenute grupe u izvođenju Dušana Perića, zajedno sa akterima večeri učestvuju u razgovoru o značaju koji je grupa Ekatarina Velika ostavila u bivšoj Jugoslaviji i sadašnjoj Srbiji.

br />

@@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…