>>>37. – Rođen je rimski car Lukije Domitije Ahenobarbus, poznat kao Klaudije Cezar Avgust Germanik Neron, jedan od najizopačenijih vladara u rimskoj istoriji.

>>>1675. – Umro je holanski slikar Jan fan Delft Fermer, koji se ubraja među najveće umetnike u istoriji slikarstva iako je izradio samo oko 40 slika.

>>>1711. – U Kopenhagenu je izbila epidemija kuge, odnevši hiljade života.

>>>1801. – Dahije su ubile beogradskog valiju Hadži Mustafa pašu i potom zavele strahovladu u Beogradskom pašaluku, što je 1804. izazvalo Prvi srpski ustanak.

>>>1806. – Francuski car Napoleon I ušao je s trupama u Varšavu.

>>>1832. – Rođen je francuski inženjer Aleksandar Gustav Ajfel, graditelj kule u Parizu nazvane njegovim imenom. Bio je specijalista za čelične konstrukcije i mostove i među prvima je primenio pneumatsku gradnju temelja velikih mostova.

>>>1840. – Kovčeg s posmrtnim ostacima francuskog cara Napoleona I položen je u “Dom invalida” u Parizu, 19 godina posle njegove smrti u izgnanstvu na ostrvu Sveta Jelena.

>>>1852. – Rođen je francuski fizičar Antoan Anri Bekerel, pronalazač radioaktivnih zraka [Bekerelovi zraci] iz uranskih jedinjenja, dobitnik Nobelove nagradu za fiziku 1903. Njemu u čast merna jedinica za radioaktivnost nazvana je bekerel.

>>>1859. – Rođen je poljski lekar i filolog Lazar Ludvig Zamenhof, tvorac međunarodnog jezika esperanto. Prvi udžbenik tog jezika objavio je 1887. pod pseudonimom dr Esperanto [onaj koji se nada].

>>>1874. – Vladar Sendvičkih ostrva [sadašnji Havaji] Dejvid Kalakua postao je prvi vladajući kralj koji je, na poziv predsednika Simpsona Granta, posetio SAD.

>>>1890. – Mučki je ubijen indijanski poglavica “Bik koji sedi”, vođa plemena Sijuks, na osnovu naredbe poverenika vlade SAD u rezervatu u Južnoj Dakoti.

>>>1897. – Umro je francuski pisac Alfons Dode, autor trilogije o zgodama Tartarena Taraskonca, remek dela francuske humorističke proze.

>>>1904. – Upućen je prvi poziv hitnoj pomoći u Beogradu. Srpsko lekarsko društvo je posle jedne saobraćajne nesreće odlučilo da u Beogradu organizuje “stalno dežurstvo lekara koji će u svako doba dana i noći ići kolima da ukazuje prvu i najpotrebniju pomoć”.

>>>1914. – Oslobađanjem Beograda u Prvom svetskom ratu završena je Kolubarska bitka. Srpska vojska je u kontranapadu proterala austrougarske trupe koje su 28. jula 1914. napale Srbiju i uvukle čovečanstvo u svetski rat. Pobeda srpskih vojnika nad agresorskom armijom, za koju velika zasluga pripada komandantu Prve armije generalu Živojinu Mišiću, unapređenom posle jednomesečne bitke u čin vojvode, podigla je ugled Srbije među saveznicima i učvrstila samopouzdanje srpske vojske i naroda.

>>>1938. – Isprobavajući novi tip lovačkog aviona, poginuo je ruski pilot Valerij Pavlovič Čkalov, koji se proslavio mnogim poduhvatima, uključujući preletanje preko Severnog pola.

>>>1961. – Bivši nacistički glavešina Adolf Ajhmah, rukovodilac nemačke mašinerije koja je u Drugom svetskom ratu usmrtila milione Jevreja, u Jerusalimu je osuđen na smrt.

>>>1961. – Generalna skupština Ujedinjenih nacija odbacila je sovjetski predlog o prijemu Kine u svetsku organizaciju.

>>>1964. – Parlament Kanade prihvatio je novu nacionalnu zastavu – crveni javorov list na beloj pozadini.

>>>1966. – Umro je američki režiser Volt Dizni, autor stripova, filmski animator i producent, tvorac modernog crtanog filma, dobitnik 29 Oskara.

>>>1970. – Na Veneru se spustio sovjetski vasionski brod “Venera 7”, s kojeg su signali stizali samo nekoliko minuta, ali su dali odgovore na mnoga pitanja naučnika.

>>>1978. – Predsednik SAD Džimi Karter saopštio je da će njegova zemlja od 1. januara 1979. uspostaviti diplomatske odnose s Kinom i prekinuti odnose s Tajvanom.

>>>1989. – Skupština Paname naimenovala je za premijera generala Antonija Norijegu, bivšeg štićenika SAD, i proglasila da je Panama “u ratnom stanju” sa SAD.

>>>1991. – Ispred egipatske luke Safaga feribot “Salem Ekspres” udario je u koralni greben i potonuo, usmrtivši 474 putnika.

>>>1992. – Vlada SAD optužila je američkog velemajstora i neporaženog prvaka sveta u šahu Bobija Fišera da je igranjem meča s bivšim svetskim prvakom Borisom Spaskim prekršio ekonomske sankcije protiv Savezne Republike Jugoslavije. Fišer je prethodno javno ismejao takav nagoveštaj i doslovno pljunuo na tekst optužbe.

>>>1996. – Sudskom presudom potvrđena je pobeda opozicione koalicije “Zajedno” u Nišu, u drugom krugu izbora za lokalne organe uprave održane 17. novembra 1996.

>>>1999. – Šef UNMIK-a Bernar Kušner formirao je prelaznu vladu Kosova, o čemu je u Prištini potpisao dokument sa šiptarskim političkim predstavnicima. Dokument je napisan na engleskom i albanskom i donesen bez konsultacija s predstavnicima Srba.

>>>2000. – Ukrajinski predsednik Leonid Kučma naredio je zatvaranje nuklearne elektrane u Černobilju u kojoj se 14 godina ranije dogodio najteži incident u istoriji nuklearnih centrala.

>>>2001. – Krivi toranj u italijanskom gradu Piza otvoren je za javnost, posle bezmalo 12 godina komplikovanih radova kojima je sprečeno urušavanje svetske turističke atrakcije.

>>>2002. – Na Prevlaci je okončana posmatračka misija Ujedinjenih nacija [UNMOP], pet dana pošto su Jugoslavija i Hrvatska potpisale Protokol o privremenom režimu na tom strateški značajnom poluostrvu na ulazu u bokokotorski zaliv. ska potpisale Protokol o privremenom režimu na tom strateški značajnom poluostrvu na ulazu u bokokotorski zaliv. @@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…