Dogodilo se na današnji dan – 13. decembar

>>>1204. – Umro je jevrejski filozof, lekar, matematičar i astronom Mojsije Majmonid, sledbenik Aristotela, najveći jevrejski filozof srednjeg veka.

>>>1553. – Rodjen je francuski kralj Anri IV, prvi monarh iz dinastije Burbona, prethodno kralj Navare i vodja hugenota u verskom ratu s rimokatolicima.

>>>1642. – Holandski moreplovac Abel Tasman otkrio je zemlju kojoj je dao ime holandske provincije Novi Zeland, ali se zbog straha od domorodaca Maora nije iskrcao.

>>>1797. – Rodjen je nemački pisac jevrejskog porekla Hanjrih Hajne, jedan od najvećih pesnika 19. veka, čija je poezija suptilnog lirizma, iskrenih emocija i osećajnosti prigušenih ironijom, vrhunsko dostignuće romantizma.

>>>1808. – Madrid je kapitulirao pred francuskim carem Napoleonom I.

>>>1816. – Rodjen je nemački industrijalac i pronalazač Ernst Verner fon Simens, koji je s trojicom braće osnovao gigantsku kompaniju “Simens”. Pronašao je 1846. telegraf s kazaljkom, 1866. dinamo mašinu, a 1879. električni tramvaj.

>>>1877. – Srpski kralj Milan Obrenović odazvao se pozivu Rusije koja je zaratila sa Otomanskim carstvom i Srbija je objavila drugi rat islamskoj carevini, iako se još nije oporavila od poraza u prvom. Srpska vojska je ubrzo potukla Turke i oslobodila južne srpske gradove Niš, Belu Palanku, Pirot, Kuršumliju, Prokuplje i Vranje. Krajem januara 1878. rat je završen mirom Rusije i Otomanskog carstva u San Stefanu na štetu Srbije, ali su odredbe tog mira izmenjene na Berlinskom kongresu kasnije iste godine. Srbija i Crna Gora priznate su kao nezavisne države, a Srbiji je priznato teritorijalno proširenje.

>>>1943. – Sovjetska vlada je u Drugom svetskom ratu, saopštila da odluke Drugog zasedanja Antifašističkog veća narodnog oslobodjenja Jugoslavije “pomažu daljoj uspešnoj borbi naroda Jugoslavije protiv hitlerovske Nemačke”.

>>>1991. – Bivše sovjetske republike Kazahstan, Kirgizija, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan odlučile su da se priključe Zajednici Nezavisnih Država.

>>>1995. – Evropski parlament primio je Tursku u evropsku Carinsku uniju, uprkos sopstvenih krupnih zamerki Ankari zbog masovnog kršenja ljudskih prava.

>>>2003. – Američke trupe u Iraku uhapsile su kod Tikrita svrgnutog iračkog predsednika Sadama Huseina. Sadam se krio otkako su u junu te godine američke snage skršile otpor Iračana.

>>>2003. – Američki predsednik Džordž Buš potpisao je zakon kojim su uvedene sankcije Siriji zbog njenih navodnih veza s teroristima.

iriji zbog njenih navodnih veza s teroristima.

@@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…