Centar za vantelesnu oplodnju Opšte bolnice Valjevo, radno obeležava svoju prvu dekadu postojanja, 14. decembra, kada je na ovaj dan 2012. počela sa radom laboratorija tada najmlađeg centra u sistemu državne zdravstvene zaštite. Svoj deseti rođendan centar slavi u iščekivanju šestote bebe sa srećnim porodicama širom zemlje, ali i Evrope i sveta. Centar za vantelesnu oplodnju Opšte bolnice Valjevo je od samog početka rada 2012. godine poseban po tome sto je svoj rad započeo u skladu sa svetskim standardima i uz mentorstvo najeminentnijih stručnjaka iz oblasti reproduktivne medicine. Mogućnost zamrzavanja prekobrojnih embriona donela je na svet brojne bebe, a isto tako omogućila onko pacijentima da sačuvaju svoj reproduktivni potencijal. Valjevski centar je ponosan sto je prvi centar u sistemu državnih zdravsvenih ustanova u Srbiji u kom je rođena prva beba iz odmrznutih embriona  2014. godine, kao i prva beba iz odmrznutih oocita 2019. godine, a pre dve godine i prva beba kod pacijentkinje sa onkofertilitetom.

 – Iako nismo više najmlađi državni centar, sa svakom novom rođenom bebom i uspešno usvojenom novom metodom, nama energija mladosti ne nedostaje, već naprotiv raste. Za deset godina postojanja i neprekidnog rada, postali smo centar koji pomaže drugim državnim centrima u formiranju i radu. Sada se za nas pre može reći da smo centar koji postavlja standarde i uvek ide korak dalje, za šta je prvenstveno zaslužan naš mali, ali posvećen tim. Više sam nego ponosan na tim sa kojim radim i stvaram ovu čaroliju života – sa ponosom kaže dr Branko Budimirović, subspecijalista za fertilitet i sterilitet.

Kako se približava proslava prve decenije, svi se podsećaju puta koji je trebalo preći. Glavna sestra Odseka za biološki potpomognutu oplodnju Mirjana Jovanović seća se tog samog starta i prvih uspeha.
– Tog 14.12.2012. godine, naš Centar i mali tim je otvorio vrata prvim parovima koji imaju problem sa sterilitetom.  01.09.2013. rodila se prva beba, mala Minja iz Priojepolja, odmah sledeće godine i prva beba iz odmrznutog embriona Jakov, pa 2015. godine stota beba. Danas sa nestrpljenjem čekamo šeststotu bebu. Iz Valjeva su odlazile mame i tate širom naše zemlje, ali i sveta , slali nam slike, i vraćali se sa svojim mališanima u naručju da nas posete, pokažu prve osmehe, korake, nacrtaju prve crteže. Čak je i okean je bio „mali“ da se preleti da bi smo se videli.  Isto kao i prvog dana radujemo se svakoj pozitivnoj beti, vidjenom mešku, rođenim bebama. Deo naše velike porodice je više od 550 beba rođenih iz svežih ciklusa, krioprezerviranih embriona, odmrznutih oocita. Najvišedo sada imamo malih Valjevaca, zatim komšija iz Šapca, sledi Užice. Najdalje bebe su stigle do  Amerike u Majami, Švajcarske, Australije, Italije – kroz osmeh i po koju radosnicu priča ponosno Mirjana Jovanović.

U Centru za VTO je nastala i rodila se i jedna zaista posebna beba, koja je svakako priznanje znanju i stručnosti tima za biološki potpomognutu oplodnju.

– Jasno nam je koliku borbu vode parovi koji imaju problem sa začećem i zato se trudimo da zajedno nađemo način da do bebe dođemo. Naš centar je prva državna ustanova u kojoj je nastala beba rođena iz zamrznutih embriona, iz zamrznutih oocita i kod pacijentkinje sa onkofertilitetom koja je bez rizika po svoje zdravlje bebu dobila u 44.godini nakon što joj je prvenstveno sačuvan život. Sama krioprezervacija oocita i dalji rad sa njima su jako sofisticirana i zahtevna metoda. Zato je i dodatno ovo zaista veliki uspeh našeg centra.  – kaže Mirka Đorđević, senior klinički embriolog. I kao embriolog koji je u centru od prvog dana dodaje. – Nama je svaki par poseban i svakom pristupamo individualno. Tražimo rešenja za nove situacije i način da zajedno sa našim parovima ostvarimo uspeh. Zajedno napredujemo i rastemo. Pratimo nauku, proširujem znanje, jer naš napor pomaže da se bebe poput ove i mnogih drugih rode.

– Ova priča dokazuje da je nastanak života zaista jedno čudo u kojem „učestvujemo“. U toku pripreme za postupak vantelesneo plodnje u našem centru kod pacijentkinje je otkriven karcinom jajnika. Žena je tada imala 37 godina, operisana je i posle pet godina kada se smatra da je bezbedno, nastavili smo sa postupkom. Skupljane su jajne ćelije iz prirodnog ciklusa bez ikakve hormonske stimulacije koja može biti rizična u ovom slučaju, više od godinu dana. Prikupljene oocite su zamrznute, pa su kada su se stekli uslovi za postupak, odmrznute i oplođene, a na kraju je urađen embrio transfer. Nastala je trudnoća koja se završila rođenjem zdrave bebe. Život je zaista čudo – zaključuje dr Budimirović, dodajući da teži, da u skladu sa svim novinama iz svere biomedicinski potpomognute oplodnje konstantno napreduje sa svojim timom, te će uskoro moći da obraduje sve koji vode borbu za potomstvo novostima u skladu sa nedavno usvojenim zakonskim regulativama.

Ono što u centru stalno ističu jeste mogućnost zamrzavanja prekobrojnih embriona, što je u godininama pandemije bilo od posebne važnosti.

-Kada je počela pandemija Covida 19, mi smo bili u sred postupaka koje je trebalo na bezbedan način završiti. Zamrzavnje embriona i odlaganje nastanka trudnoće do smirivanja situacije bila je preporuka ESHRE zajednice koju smo lako ispoštovali. Takođe, imajući u vidu važnost krioskladišta, uspeli smo i u godini pandemije da pokrenemo projekat koji je rezultirao povećanjem kapaciteta našeg krioskladišta kao i njegovom automatizacijom – navodi embriolog Mirka Đorđević i dodaje. – Koliko je naš centar značajan ovom gradu i regionu govori način na koji smo centra opremili, a to su donacije, i činjenica da skoro svake godine zahvaljujući novim donacijama i projektima centar dobije nešto od nove i modernije opreme. Prošle godine to je bilo proširenje krioskladišta, ove godine dobili smo moderan sistem za kontrolu parametara u laboratoriji. To za nas znači da zajednici znači ono što radimo i da žele da nam pomognu da radimo što bolje.

Za kraj, Tim VTO centra poželeo je za sledeći rođendan i početak druge dekade, a nakon više nego uspešne prve, da proslavi sa još više rođenih beba, ali bi voleo i da ga proslavi radno sa proširenim timom i dodatnom opremom koja će svim parovima koji dolaze ovde put do željenog potomstva učiniti za korak bližim.

Prikaži još ovjava iz Društvo
Comments are closed.

Pročitajte još

Diplomirani elektroinženjer automatike

Preduzeću Enel doo Valjevo potreban: Diplomirani elektroinženjer automatike – sa ili…