Žil Кitel, predstavnik Evropske komisije izjavio je danas prilikom posete Mionici da je mionička toplana na biomasu uspešan primer brige o zaštiti životne sredine. Кitel se sastao s predsednikom opštine Bobanom Jankovićem s kojim je razgovarao o mogućnostima saradnje u cilju daljeg unapređenja lokalne samouprave.

  • Zaista sam prijatno iznenađen koliko opština Mionica brine o zaštiti životne sredine, socijalnoj inkluziji i koliko inovatnivnih projekata i ideja imaju. Toplana na biomasu je zaista jedan primer na koji način se problem zagađenja vazduha može rešiti. Verujem da ćemo u nastavku sarađivati na razvoju opštine Mionica – rekao je Кitel.
    Janković i Кitel su obišli toplanu na biomasu koja je u Mionici puštena u rad 2019. godine.
  • Čast mi je što imam priliku da gospodinu Кitelu predstavim našu opštinu i upoznam ga sa projektima i planovima. Posvećujemo veliku pažnju održivim projektima i ekonomiji. Primer dobre prakse koji možemo da istaknemo kod nas je svakako toplana na biomasu. Mi smo 2019. godine prvi u Srbiji pustili u rad toplanu na biomasu. U saradnji sa Vladom Republike Srbije uložili smo 138 miliona dinara. Cilj nam je bio da smanjimo troškove, zagađenje i koristimo obnovljive izvore energije. Sa novom toplanom uštedeli smo 14 miliona dinara. Bavimo se pitanjem čiste životne sredine, a trenutno gradimo 20 kilometara kanalizacione mreže i izgradićemo dva prečistača otpadnih voda. To je najveća investicija za Mionicu – rekao je Janković.
    Opština Mionica prva je u Srbiji pustila u rad toplanu na biomasu, a procenjuje se da su troškovi smanjeni sa 23 miliona dinara na 9 miliona. Ova toplana koristi drvnu sečku koja se pokazala kao ekonomična.
    Takođe, još jedan projekat koje će u velikoj meri uticati na zaštitu životne sredine jeste izgradnja kanalizacione mreže u 22 naselja koje finansira Vlada Republike Srbije sa 1,2 milijarde dinara.

Sastanaku je prisustvovao i Daniel Berg, rukovodilac USAID-ovog projekta energetske efikasnosti.

Prikaži još ovjava iz Društvo
Comments are closed.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …