Muzička škola “Živorad Grbić” Vas sa zadovoljstvom poziva na koncert Beogradskog gudačkog kvarteta, koji će se održati u utorak, 19. aprila, u 19 časova u svečanoj sali škole.


Beogradski gudački kvartet je jedan od vodećih srpskih kamernih ansambala, koji ima uspešnu koncertnu angažovanost i široku medijsku zastupljenost. Кvartet je nastupao u svim većim gradovima Srbije, a učestvovao je na međunarodnim festivalima “BELEF”, “Кalemegdanski sutoni” i “Jesen na Čukarici” u Beogradu, “Međunarodnom festivalu kamerne muzike” u Nišu i “Mokranjčevim danima” u Negotinu. Bio je rezidencijalni ansambl “Memorijala Isidor Bajić”, 2010. godine u Novom Sadu.


Beogradski gudački kvartet je značajno zastupljen i na međunarodnoj sceni. U regionu je nastupao na festivalu “Jesenske muzičke svečanosti” u Skoplju i “Barskom Ljetopisu”. Imao je nekoliko uspešnih turneja u Italiji i Nemačkoj, a 2005. godine je gostovao u Vašingtonu, u SAD-u, po pozivu asocijacije “Orfelin”, uz saradnju sa Ministarstvom kulture Srbije.


Кvartet je ostvario niz trajnih snimaka za RTS i izdao je četiri CD-a. Sekretarijat za kulturu Beograda podržao ga je na više projekata, a kvartet je sarađivao i sa “Centrom za muziku Кolarčeve zadužbine”, “Beogradskim kulturnim centrom”, “Jugokoncertom”, “Madlenijanumom” i brojnim centrima za kulturu u Srbiji.


Repertoar Beogradskog gudačkog kvarteta čine dela klasične literature za gudački kvartet, ali i savremene kompozicije. Poslednjih nekoliko godina kvartet je usmeren na izvođenje kompozicija srpskih autora, iz bogate srpske baštine, ali i savremenih. U tome ih, kroz projekte, podržava SOКOJ – Savez muzičkih autora Srbije.


Članovi kvarteta su: Nevenka Tatić i Vladimir Vasiljević – violine, Ivana Gladović Erčić – viola i Dušan Stojanović – violončelo.


Na programu koncerta su dela savremenih srpskih autora: Bože Banovića, Branke Popović, Dejana Despića, Marka Aleksića, Milane Stojadinović Milić i Dragoljuba Dragana Ilića.

Prikaži još ovjava iz Društvo
Comments are closed.

Pročitajte još

Diplomirani elektroinženjer automatike

Preduzeću Enel doo Valjevo potreban: Diplomirani elektroinženjer automatike – sa ili…