„Mi smo ovu zemlju pozajmili od naše dece i imamo obavezu u ovom razvoju industrije i ekonomije da našoj deci ostavimo čistu Srbiju“ – naglasio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, koji je danas u naselju Rubribreza sa predsednikom opštine Lajkovac Andrijom Živkovićem i direktorom kompanije CRBC Džang Sjaojuenom prisustvovao početku izgradnje kanalizacione mreže dužine 30,1 kilometar i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u opštini Lajkovac.

“Ovo je veliki dan za opštinu Lajkovac, ali ništa manji i za Republiku Srbiju. Кonačno uspevamo da podignemo tempo radova na ekološkim projektima. Gradimo trideset kilometara kanalizacione infrastrukture i dva postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Investiramo samo u Lajkovcu 15 miliona evra u ekološke projekte i kanalizacionu infrastrukturu. Ovo nisu lažni ekološki projekti, ovo nisu ekološki ustanci i organizacije, ovo je konkretan rad na infrastrukturi koji će omogućiti da čista voda odlazi u naše reke. Ova postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda će doprineti tome da mi u narednom periodu značajno očistimo našu zemlju. Cilj nam je da u narednih pet godina 80 odsto Republike Srbije pokrijemo kvalitetnom kanalizacionom infrastrukturom i postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda, kako bi naše reke bile značajno i trajno čistije“, izjavio je ministar Momirović.

Ministar Momirović se zahvalio predsedniku opštine Lajkovac i njegovom timu koji su naporno radili na projektovanju kanalizacione infrastrukture i tražili rešenja za postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Andrija Živković, predsednik opštine Lajkovac, tim povodom je rekao:

„Najveća investicija u istoriji za opštinu Lajkovac. Mi smo u prethodnih trideset godina uradili ukupno 70 kilometara fekalne i kišne kanalizacije, a sada ćemo odjednom dobiti preko 30 kilometara kanalizacione mreže. Dobićemo dva nova postrojenja za preradu otpadnih voda: jedno za Lajkovac, a drugo za Bogovađu. Ovim projektom ćemo podići kvalitet života u našoj oštini i nivo ekološke svesti građana. Činjenica da je ministar Momirović poslednjih meseci već nekoliko puta posetio našu opštinu još jedan je pokazatelj da se u Lajkovcu i čitavoj Srbiji ubrzano radi infrastruktura.“
U opštini Lajkovac u okviru projekta „Čista Srbija“ biće izgrađeno 30.193 metra kanalizacione mreže u selima Rubribreza, Bogovađa i Jabučje, potpuna rekonstrukcija davno započetog postrojenja za preradu otpadnih voda u Lajkovcu i izgradnja novog postrojenja u Bogovađi. Ukupna vrednost projekta u opštini Lajkovac je 15,5 miliona evra, a finansijer je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Izvođač radova je renomirana kineska kompanija „China Road and Bridge Corporation“ (CRBC).

Prikaži još ovjava iz Društvo
Comments are closed.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …