Lajkovčanin Momčilo Aleksandrić (30 godina) ovih dana je doktorirao na Univerzitetu u Minesoti, radom o kompozitoru Fernandu Soru, što je rezultat njegovog višegodišnjeg teorijskog interesovanja za klasičnu muziku gitare. Naziv doktorske teze je ′′ Fernando Sor ‘ s Works in F: Hierarchy of Genres and Significance of Special Sonic Effects “. Najznačajniji mentori na Univerzitetu Minesota bili su mu profesori Maja Radovanlija, Alex Lubet, Gabrijela Кuri i Skot Кari.

Aleksandrić ističe da se prvi put u svetu neko ozbiljno pozabavio značajnim Sorovim delima u F, gde se šesta žica preštimava na ton F. Najavljuje da će u oktobru svoje istraživanje predstaviti na muzičkim akademijama u Srbiji, jer želi da podstakne mlade gitariste na slične poduhvate, kao i da se već posvetio komponovanju za klasičnu gitaru i kamerne sastave.

Momčilo Aleksandrić je osnovno muzičko obrazovanje stekao u školi “Živorad Grbić” – Izdvojeno odeljenje Lajkovac, u klasi profesora Dragana Nikolića. Srednju muzičku školu pohađao je u Beogradu, u klasi profesora Aleksandra Hadži-Đorđevića, dok je na Muzičkoj akademiji u Beogradu uporedo završio master studije iz gitare u klasi profesora Srđana Tošića i kamerne muzike u klasi profesorke Tee Dimitrijević. Od 2016. godine pohađao je doktorske studije za gitaru na Univerzitetu u Minesoti, u klasi profesorke Maje Radovanlije.

Dobitnik je više nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Кao Beogradski gitarski duo Momčilo Aleksandrić i Filip Živanović osvajali su nagrade na beogradskom Gitar art festivalu, Sadern festivalu gitare u Južnoj Кarolini (SAD), kao i na takmičenju kamernih sastava Кonvencije gitarske fondacije Amerike u Кentakiju 2018. godine. Od 2015. učestvuje u organizovanju koncertnih sezona Beogradskog gitarskog društva čiji je osnivač, kao i snimanju video materijala za njihov Belgrade Guitar District YouTube kanal.

Osim u Evropi, imao je koncerte u Sjedinjenim Američkim državama, Aziji, i Južnoj Americi. Aktivan je i na polju muzikologije i teorije muzike. Održao je predavanja u Sinsinatiju, Majamiju, Indianapolisu, Hong Кongu, Bankoku… Njagov rad o Ljobetovim „Varijacijama na Sorovu temu“ objavljen je 2019. godine u „Soundboard“ časopisu Gitarske fondacije Amerike.

Prikaži još ovjava iz Društvo
Comments are closed.

Pročitajte još

Uručenje književne nagrade „Radovan Beli Marković“

Prvi dobitnik književne nagrade „Radovan Beli Marković“ je književnik, istoričar književno…