Na poziv preduzeća “Agrorazvoj – valjevske doline”, preduzeće „Foresting“ iz Beograda je sa stručnjacima u oblasti zaštite šuma sa Šumarskog fakulteta utvrdilo da je zdravstveno stanje u park-šumi Pećina jako nezadovoljavajuće i da je neophodno rekonstruisati i unaprediti stanje drveća.


Ekipa stručnjaka koju čine dr Slobodan Milanović, vanredni profesor i dr Ivan Milenković, docent, kao i specijalista za vizuelnu procenu zdravstvenog stanja stabala inž. Ljubomir Popara sa saradnicima su detaljnim radom na terenu, prikupljanjem i analiziranjem podataka, izradili Elaborat o vizuelnoj proceni zdravstvenog stanja stabala u park-šumi Pećina sa predlogom mera sanacije za svako pojedinačno stablo koji možete preuzeti na sajtu grada Valjeva:
https://www.valjevo.rs/javni-oglasi-i-obavestenja/


Na stablima je zabeležen veliki broj saprofitskih gljiva, tumori, mehanička i oštećenja od insekata koja dovode do slabljenja, sušenja i prelamanja drveća, stoji u ovom Elaboratu. Navedeno je da su stabla četinara i lišćara, koja su naizgled zdrava, u lošem stanju i detaljno su opisane sve pojave, koje mogu da ugroze bezbednost posetilaca i korisnika, a posebno dece.


Predloženo je uklanjanje obolelih stabala, kao i sadnja novih sadnica, starosti 7 do 10 godina. Кako je navedeno u izveštaju, cilj ove intervencije je da se sačuva park-šuma od daljeg propadanja. Predložene su sadnice voćkarica, drvenastih vrsta i cvetno dekorativnih.

  • Pronađena droga u stanu

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Lajkovcu uhapsili su B. R. (1982) iz Lajkovc…
  • Asfaltiranje dva puta na Divčibarama

    Na Divčibarama se nastavlja sa infrastrukturnim uređenjem, pa su juče presvučne asfaltom d…
  • Danas slavimo Svetu Petku-zaštitnicu žena

    Pravoslavni vernici širom sveta danas slave praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi. S…
Prikaži još ovjava iz Društvo
Comments are closed.

Pročitajte još

Pronađena droga u stanu

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Lajkovcu uhapsili su B. R. (1982) iz Lajkovc…