Današnji praznik smatra se najsilovitijim među ognjenim svecima, pa se svetkuje s ogromnim strahopoštovanjem.

Prorok, čudotvorac i revnosni čuvar vere Božje, sveti Ilija rođen je gradu Tesvitu, zbog čega je i nazvan Tesvićanin.

Već na rođenju, anđeli Božji pokazali su predznamenje Ilijinog plamenog karaktera i njegove bogomdane sile ognjene. Velikim čudesima Ilija dokaza silu i vlast Božju.

Bio je među prorocima koji su se na Tavoru poklonili sinu Božjem na dan Preobraženja Gospodnjeg, pa se zato lik Svetog Ilije slika na preobraženskim prazničnim ikonama. Veruje se da nije umro već da se živ, plamenim kočijama, vazneo na nebo pa se ta scena slika na prazničkim ilindanskim ikonama.

On će, prema predanju, biti preteča drugog dolaska Hristovog, pa će se pred kraj sveta opet javiti, da suzbije silu Antihristovu.

Sveti Ilija Gromovnik pada u najsušnije i najtoplije doba godine. Prema običajnom kalendaru, danas se nikako ne radi u polju, niti se ulazi u vinograde, da se ne bi navukao gnev svetitelja.

Verovanje kaže da ukoliko danas grmi, propašće sav rod oraha i lešnika.

Od davnina čuva se izreka: “Od Svetog Ilije, sunce sve milije”.

Čak se kaže da je danas do podneva leto, od podneva jesen. Slavi se i kao krsna slava. Med koji se vadi na ovaj veliki praznik služi kao lek.

Sveti Ilija je u Srbiji slava vazduhoplovaca, obnarodovana ukazom iz 1924. godine. Sa propašću Kraljevine Jugoslavije prekinuta je ova tradicija vazduhoplovaca, ali je obnovljena 1992. godine.

Izvor: RTS

Prikaži još ovjava iz Društvo
Comments are closed.

Pročitajte još

Diplomirani elektroinženjer automatike

Preduzeću Enel doo Valjevo potreban: Diplomirani elektroinženjer automatike – sa ili…