Nedeljnik Vreme u novom broju donosi ispovesti pet žrtava koje su u periodu od 2003. do 2014. iskusile seksualno nasilje od istog zlostavljača u Istraživačkoj stanici Petnica, kao i lično izvinjenje bivšeg direktora Vigora Majića žrtvama nasilja u Petnici.

Vreme navodi da je reč o prinudi maloletnih i tek punoletnih devojaka na fotografisanje bez odeće, a metode nasilnika kretale su se od manipulacije žrtvama, do otvorene prisile na ispijanje alkohola, ucene, pretnje.

U dva slučaja, došlo je do fizičke agresije, a u jednom do fotografisanja žrtve u nesvesnom stanju, a prema saznanjima Vremena, žrtava koje su se nekome poverile ima više od 20, dok stvarni broj nije poznat.

Neke od sagovornica „Vremena“ godinama unazad pokušavale su da pokrenu ovo pitanje pred upravom Stanice, pa čak i da slučaj prijave policiji.

Po rečima Majića, ali i sadašnjeg direktora Nikole Božića, uprava je od 2014. godine imala saznanja da problem postoji, ali prve mere preduzete su tek 2017. godine.

U pisanoj izjavi koja je dostavljena redakciji televizije Marš, direktor IS Petnica Nikola Božić navodi da je vreme da se priča, ali najpre treba da govore žene koje su imale hrabrost da podele svoje iskustvo.

Želimo da podržimo naše koleginice i osnažimo sve žrtve nasilja da progovore, i stoga mislimo da je sada trenutak da ih pažljivo slušamo“, kategorićan je Božić u pisanoj izjavi.

S tim u vezi, dodaje Božić, u narednim danima IS Petnica prepušta žrtvama nasilja da se u medijskom prostoru čuje njihov glas.

Prikaži još ovjava iz Društvo
Comments are closed.

Pročitajte još

Bolje grejanje i uštede u kućnom budžetu za 35 Mioničana

I Mioničani su dobili priliku da upola cene poboljšaju grejanje i klimatizaciju u svojim k…