Gradska biblioteka Lajkovac večeras organizuje promociju knjige dr Slađane Ilić „Zlo u književnosti i kulturi“ izdavača „Кatena Mundi“. Predstavljanje knjige i razgovor sa autorom je od 18 sati u velikoj sali opštine Lajkovac.

Iz uvoda u knjigu: „Brojni primeri koji su u ovoj knjizi razmatrani, utvrdili su me, nažalost, u uverenju da naša književna kritika, kultura, pa i društvo, tonu u blato čisto ideoloških diskvalifikacija drugačijih umetničkih i teorijskih stanovišta, u aroganciju, nekulturu, a često i u zlo, te da nosioci takvih praksi pokazuju suštinsko nerazumevanje bića sopstvene književnosti, jezika, kulture i naroda.“

Od 2000. godine aktivno piše i objavljuje književnu kritiku, a od 2011. godine objavljuje kratke priče. Objavila je zbirku književnih kritika „Nešto se ipak dogodilo: Ogledi o savremenoj srpskoj prozi sezone 2000–2004.“ (Agora, Zrenjanin 2005), kao i zbirku priča „Ženski – u sto tehnika“ (Dereta, Beograd 2014), koja se našla u užem izboru za Andrićevu nagradu.

Slađana Ilić (Кraljevo, 1974) postala je poznata i bliska Lajkovčanima kada je 2016. godine odbranila dva doktorata na temu književnosti Radovana Belog Markovića. Doktorirala je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu na temu „Politički diskurs u pripovetkama Radovana Belog Markovića“, kao i na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu na temu „Tipovi fantastike u prozi Radovana Belog Markovića“. Objavila je i naučnu monografiju „Državna životinja – Politika i ljudi u pričama Radovana Belog Markovića“ (2018) u izdanju Gradske biblioteke Lajkovac.

Prikaži još ovjava iz Društvo
Comments are closed.

Pročitajte još

Gradonačelnik Valjeva ugostio predstavnike Streljačkog saveza Srbije

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković i član Gradskog veća zadužen za sport Vladimir Miškov…