U ponedeljak 19. aprila počeo je novi eksperimentalni seminar Istraživačke stanice Petnica – Otvoreni petnički seminar. Prvog dana predavanja i radionice pratilo je nekoliko hiljada gostiju preko prenosa na internetu. Broj polaznika Petnice je bio očekivano veliki, ali je broj gostiju sa strane nadmašio očekivanja. Otvoreni petnički seminar traje do 29. aprila.

Istraživačka stanica Petnica osmislila je ovaj program da od 19. do 29. Aprila, svi zainteresovani mogu da zavire u čudesni svet nauke! Koje su molekulske osnove života? Kakve su to nevolje sa istorijom? Kako izgleda Covid pandemija u arheologiji budućnosti? O tim i mnogim drugim pitanjima govoriće stručni saradnici IS Petnica iz Srbije i sveta, i tako zajedno sa rukovodiocima seminara za srednjoškolce predstaviti naučne oblasti koje se izučavaju u Petnici.

Seminar je osmišljen za bivše, sadašnje i buduće Petničare i njihove nastavnike, roditelje i prijatelje – sva predavanja će biti onlajn, otvorena za sve i sa puno vremena za pitanja i diskusiju sa predavačima.

Bogato obrazovno i naučno iskustvo će kroz „Otvoreni seminar“ postati dostupno i svim drugim srednjoškolcima, nastavnicima, roditeljima, ali i zaljubljenicima u nauku. Želja ove evropske institucije za rad sa talentovanim srednjoškolcima i studentima je da u periodu dok trenutni talas epidemije još uvek ne dopušta rad u školama, kroz ovakvu obrazovnu aktivnosti obezbedi kvalitetan naučni sadržaj svima koji su zainteresovani za njega.

„Želimo da naši stručni saradnici, i nekadašnji polaznici, koji imaju ekspertizu u različitim zanimljivim naučnim oblastima, svoje znanje prenesu, ne samo našim polaznicima, nego i svima zainteresovanim u Srbiji. U pitanju je jedan mešoviti model predavanja, i interaktivne diskusije, koja je veoma važna kako online kontekst predavanja ne bi bio suvoparan. Pokazalo se da naši polaznici imaju veliku želju da aktivno učestvuju u diskusiji sa predavačima. Ipak iznenadio nas je broj onih koji su pratili prenos preko interneta, što govori da je među našim sugrađanima mnogo onih koji vole prirodne ili društvene nauke.“ – kaže Nikola Božić, programski direktor Istraživačke stanice Petnica.

„Petnički otvoreni seminar“ će pokriti zanimljive teme iz oblasti astronomije, matematike, fizike, elektronike, robotike, računarstva, biologije, biomedicine, hemije, geologije, geografije, arheologije, antropologije, istorije, lingvistike, psihologije, dizajna, a govoriće se i o naučnom metodu i istoriji i filozofiji nauke.

„Petnica planira da sa ovakvim događajem nastavi i kada se okolnosti sa pandemijom smire. Kao i sa organizacijom online obrazovnih aktivnosti, i ova će biti iskorišćena da se najbolja iskustva uklope u redovan rad u normalnim okolnostima. Možda jesmo bili primorani da neke aktivnosti organizujemo online, ali treba iskoristiti najbolje od njih, kako bi stečeno iskustvo unapredilo naše programe i u redovnom stanju. Deljenjem i otvaranjem ovakvih obrazovnih sadržaja zahvat onih koji mogu iskoristiti Petnicu za svoj lični razvoj postaje mnogo veći.“ – zaključuje Nikola Božić iz Petnice.

Istraživačka stanica Petnica priprema se da svoje aktivnosti uživo u svom kampusu započne čim epidemiološki uslovi to dozvole, najverovatnije u maju mesecu. Pravila ponašanja i rada tokom pandemije COVID-19, usvojena tokom prethodne godine biće primenjivana i ove godine, kako bi se obezbedila zaštita zdravlje polaznika, saradnika i zaposlenih. Sve je spremno da se u manjim grupama na otvorenom i u laboratorijama, intenzivno radi tokom dugih letnjih dana, kako bi svi oni koji su izabrani za učešće na programima dobili priliku da svoje prve korake u nauci i naprave u Petnici.

***

Raspored predavanja

Ponedeljak 19.04.

10-11:30h Šta je to Petnica? – Vigor Majić i Nikola Božić, IS Petnica

17-18:30h Šta je to istraživanje? – Jelena Gledić, Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu

Utorak 20.04.

10-11:30h Kako dolazimo do informacija? – Konstantin Tomić i Sara Anđelić, IS Petnica – mlađi saradnici

16-17:30h Šta su to geni i kako ih istražujemo? – Aleksej Drino, Medicinski univerzitet u Beču

Sreda 21.04.

11-12:30h Nevolje sa istorijom – Dušan Marković, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu

17-18:30h Molekulske osnove života – Voin Petrović, Thermo Fisher Scientific

Četvrtak 22.04.

10-11:30h Zašto je važna naučna komunikacija – Tanja Adnađević, Centar za promociju nauke

16-17:30h Kako istražujemo svemir – Tijana Prodanović, Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu

Petak 23.04.

11-12:30h Covid pandemija u arheologiji budućnosti – Tamara Pavlović i Marija Krečković,  Institut za anatomiju, Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu i Laboratorija za bioarheologiju, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu

16-17:30h Šta našoj deci treba — ∑ꓯⱵꓱ∑ꓯⱵꓥKꓯ ili MATEMATIKA? – Dragan Mašulović, Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu

Subota 24.04.

11-12:30h Lucy Miller protiv Popaja – Oliver Tošković, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu

16-17:30h Interdisciplinarnost na primeru bioinformatike – Ognjen Milićević, Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu

Ponedeljak 26.04.

11-12:30h Šta ni/je dizajn – Vesna Pejović, Fakultet savremenih umetnosti

17-18:30h Evolucija – od teorijskog koncepta do molekulske alatke – Igor Asanović, Medicinski univerzitet u Beču

Utorak 27.04.

10-11:30h Falsifikator + spektar + hemičar = bukagije – Aleksandar Popović, Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu

17-18:30h Memento, ili o kolektivnom sećanju – Vukašin Zorić, IS Petnica/Filozofski fakultet, Univerziteta u Beogradu

Sreda 28.04.

11-12:30h Od dalekih ostrva do internet prostora: šta je zapravo antropologija? – Tamara Pavlović, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu – master studije kulturologije

17-18:30h Koevolucija domaćina i patogena – kako smo iskoristili CRISPR – Milica Vunjak, Univerzitet u Beču

Četvrtak 29.04.

11-12:30h Geološka prošlost Zemlje – Zoran Naskovski, Geološka i hidrometeorološka škola Milutin Milanković

17-18:30h Šta kaže struka? Ili – zašto nam je interdisciplinarnost važna – Tijana Grumić, Jovana Anđelković, Milica Skočajić, Teodora Smiljanić, Anja Mrkobrada i Maria Sara Fraser, Fakultet Dramskih Umetnosti, Simon Fraser University i Filozofski Fakultet

http://petnica.rs/prvi-otvoreni-petnicki-seminar/

Prikaži još ovjava iz Društvo
Comments are closed.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …