Istraživačka stanica Petnica će april mesec iskoristiti da započne novu programsku aktivnost – „Otvoreni Petnički seminari“. Ideja je da se u desetodnevnom intenzivnom online seminaru predstave sve naučne oblasti koje postoje u Istraživačkoj stanici Petnica, kroz zanimljiva predavanja i intereaktivne radionice. Seminari su namnejeni ne samo polaznicima programa u Petnici, već i svim zainteresovanim građanima. Ova aktivnost je uvod u sezonu seminara koja treba da započne u kampusu Istraživačke stanice, čim epidemiološki uslovi to dozvole.

Bogato obrazovno i naučno iskustvo će kroz „Otvoreni seminar“ postati dostupno i svim drugim srednjoškolcima, nastavnicima, roditeljima, ali i zaljubljenicima u nauku. Želja ove evropske institucije za rad sa talentovanim srednjoškolcima i studentima je da u periodu dok trenutni talas epidemije još uvek ne dopušta rad u školama, kroz ovakvu obrazovnu aktivnosti obezbedi kvalitetan naučni sadržaj svima koji su zainteresovani za njega.

„Želimo da naši stručni saradnici, i nekadašnji polaznici, koji imaju ekspertizu u različitim zanimljivim naučnim oblastima, svoje znanje prenesu, ne samo našim polaznicima, nego i svima zainteresovanim u Srbiji. U pitanju je jedan mešoviti model predavanja, i interaktivne diskusije, koja je veoma važna kako online kontekst predavanja ne bi bio suvoparan. Pokazalo se da naši polaznici imaju veliku želju da aktivno učestvuju u diskusiji sa predavačima. Celokupan sadržaj je dostupan i nakon završetka seminara na našim društvenim mrežama, pa ga i škole mogu koristiti za upotpunjavanje svoje nastave.“ – kaže Nikola Božić, programski direktor Istraživačke stanice Petnica.

„Petnički otvoreni seminar“ će pokriti zanimljive teme iz oblasti astronomije, matematike, fizike, elektronike, robotike, računarstva, biologije, biomedicine, hemije, geologije, geografije, arheologije, antropologije, istorije, lingvistike, psihologije, dizajna, a govoriće se i o naučnom metodu i istoriji i filozofiji nauke.

„Petnica planira da sa ovakvim događajem nastavi i kada se okolnosti sa pandemijom smire. Kao i sa organizacijom online obrazovnih aktivnosti, i ova će biti iskorišćena da se najbolja iskustva uklope u redovan rad u normalnim okolnostima. Možda jesmo bili primorani da neke aktivnosti organizujemo online, ali treba iskoristiti najbolje od njih, kako bi stečeno iskustvo unapredilo naše programe i u redovnom stanju. Deljenjem i otvaranjem ovakvih obrazovnih sadržaja zahvat onih koji mogu iskoristiti Petnicu za svoj lični razvoj postaje mnogo veći.“ – zaključuje Nikola Božić iz Petnice.

Istraživačka stanica Petnica priprema se da svoje aktivnosti uživo u svom kampusu započne čim epidemiološki uslovi to dozvole, najverovatnije u maju mesecu. Pravila ponašanja i rada tokom pandemije COVID-19, usvojena tokom prethodne godine biće primenjivana i ove godine, kako bi se obezbedila zaštita zdravlje polaznika, saradnika i zaposlenih. Sve je spremno da se u manjim grupama na otvorenom i u laboratorijama, intenzivno radi tokom dugih letnjih dana, kako bi svi oni koji su izabrani za učešće na programima dobili priliku da svoje prve korake u nauci i naprave u Petnici.

Istraživačka stanica Petnica je samostalna i nezavisna neprofitna organizacija koja od 1982. godine radi kao jedinstveni nacionalni centar namenjen naprednom dodatnom vanškolskom obrazovanju i podršci mladima uzrasta 14-19 godina koji pokazuju izrazito visok stepen zainteresovanosti i sposobnosti u domenu prirodnih i društvenih nauka i savremenih tehnologija. Danas je IS Petnica najveći evropski i u samom vrhu svetskih centara za profesionalni vanškolski rad sa mladim talentima u nauci i tehnologiji. Istraživačka stanica Petnica raspolaže vrhunskim uslovima za boravak i rad učenika tokom čitave godine. Sa oko 7500 m2 savremenog radnog i boravišnog prostora, Stanica se svrstava u sam vrh svetskih institucija za vanškolsko naučno obrazovanje mladih. Pored učionica snabdevenih savremenom tehnikom, računarima, videom i drugom prezentacionom opremom, u Stanici se nalazi bogata i moderna naučna biblioteka, snažni računarski resursi (preko 100 računara sa bogatom bibliotekom softvera, bežični Internet), odlično opremljeni kabineti i laboratorije za arheologiju, fiziku, geologiju, astronomiju, elektroniku, hemiju, biologiju i biohemiju. U Istraživačkoj stanici postoje vredne zbirke arheološkog materijala, stena i minerala, biljaka i životinja, zbirka logičkih i matematičkih učila itd.

Prikaži još ovjava iz Društvo
Comments are closed.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …