Proleće na severnoj Zemljinoj polulopti počinje sutra u 10 časova i 37 minuta, saopšteno je iz Astronomskog društva “Ruđer Bošković”.

U isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen.

Na dan početka proleća Sunce izlazi u pet časova i 40 minuta, a zalazi u 17 časova i 50 minuta, što znači da će obdanica trajati 12 sati i 10 minuta, a noć 11 časova i 50 minuta.

Na dan prolećne ravnodnevice obdanica i noć nisu jednake dužine, jer Zemlja poseduje atmosferu, koja prividno uzdiže sunce iznad horizonta, objašnjavaju u Astronomskom društvu “Ruđer Bošković”.

Što se tiče letnjeg računanja vremena, pored svih ranijih najava, situacija je sledeća – u noći između subote i nedelje, 28. marta, počinje letnje računanje vremena pomeranjem za jedan čas unapred – sa 02 na 03.

Evropska komisija, koja treba da odluči da li će se zadržati ili ukinuti pomeranje časovnka, odložila je odluku za godinu dana.

„U svetlu pandemije bilo je za očekivati da se tako nešto desi. Čitava stvar je dodatno zamršena referendumom, kojim je svim evropskim državama ostavljeno da odluče da li će ukinuti pomeranje časovnika, a onda i u kom će režimu ostati“, smatra Simonović.

Prikaži još ovjava iz Home
Comments are closed.

Pročitajte još

Diplomirani elektroinženjer automatike

Preduzeću Enel doo Valjevo potreban: Diplomirani elektroinženjer automatike – sa ili…