Na dan Svetog Jovana 1921. godine sa životne scene je sišao jedan od najvećih sinova koje je Srbija ikad iznedrila, vojvoda Živojin Mišić. Povodom stogodišnjice njegove smrti opština Mionica je u petak u prisustvu predstavnika Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve i drugih gostiju priredila svečanost u Кulturnom centru, odajući počast svom najslavnijem sugrađaninu. Prisutnima se u svojstvu domaćina najpre obratio predsednik opštine Mionica Boban Janković:

  • Vojnička slava vojvode Živojina Mišića je obišla ceo svet, a u divovskoj borbi srpskog naroda za slobodu vojvodi Mišiću zasluženo pripada jedno od najistaknutijih mesta. Mišić je dobro poznavao svoju zemlju, svoj narod, ćud i karakter srpskog vojnika.
    Danas se Mionica obavezuje da će se sećanje na njegovu najveću pobedu negovati u „Кući Кolubarske bitke“, modernom muzeju za čuvanje istorijskog amaneta-rekao je predsednik opštine Mionica Boban Janković.
    Program je nastavljen dramskim prikazom „Hrabro srce Struganika“ po motivima iz knjige vojvode Mišića „Moje uspomene“ u kojem su učestvovali valjevski glumci Ljubomir Bube Marković i Maja Lukić u ulogama Živojina i Anđelije Mišić, mladi mionički dramski umetnici Ivan Milutinović i Lazar Živanović, etno grupa „Mione“ i plesni par RMP-a iz Lazarevca.
Prikaži još ovjava iz Društvo
Comments are closed.

Pročitajte još

Diplomirani elektroinženjer automatike

Preduzeću Enel doo Valjevo potreban: Diplomirani elektroinženjer automatike – sa ili…