Godina za nama po mnogo čemu specifična i zahtevna u smislu organizacije rada donela je brojne izazove i izmene u funkcionisanju čitavog zdravstvenog sistema pa i Službe ginekologije i akušerstva, Opšte bolnice Valjevo. U okviru službe neprestano radi porodilište u kome na svet stižu bebe iz svih opština Kolubarskog okruga. Ove godine iz 1192 porođaja u valjevskom porodilištu rođeno je ukupno 1208 beba. Najviše dece rođeno je u Valjevu, iz 693 porođaja, svet je ugledalo 702 bebe, jer je bilo i blizanačkih trudnoća. Na drugom mestu po broju rođenih beba je dugi niz godina u nazad Opština Ub iz koje je porođeno 155 majki sa 160 beba, zatim sledi Lajkovac sa 124 bebe.

Manje od sto porođaja imaju opštine Mionica koja ove godine ima 84 nova žitelja, Osečina 63 i  Ljig 26. U valjevskom porodilištu je obavljeno još 50 porođaja majki koje su iz drugih opština i gradova, ali su se zatekle na našoj teritoriji u vreme dolaska beba na svet. Prema statistici i dalje je primetan trend da se na majčinstvo opredeljuju žene u svojim kasnijim godinama života kada su praktično biologijom ograničene na rađanje svega jednog deteta. Mlade majke se pak sa druge strane, često vraćaju u valjevsko porodilište kao višerotke i to trećeg, četvrtog pa i petog deteta. Preporuka ginekologa je da se planiranje porodice ozbiljno razmatra u mlađem životnom dobu jer je i sam organizam i biologija reproduktivnog sistema nije ista u dvadesetim i kasnije u četrdesetim godinama života.

Najmlađi specijalista u Službi ginekologije i akušerstva Opšte bolnice Valjevo, dr Nebojša Milisavljević, koji je specijalističi ispit završio u januaru 2020. godine, sav svoj radni elan maksimalno je stavio na raspolaganje službi koja nijednog momenta nije mogla da stane tokom krizne godine. Od marta meseca kada je proglašena epidemija, svi zaposleni su se po prvi put susreli sa tom problematikom i od tada kreće svakodnevna borba za očuvanje reproduktivnog zdravlja žena i rađanje zdravog potomstva.

  • Sistem rada smo prilagodili da sve trudnice iznesu do porođaja trudnoće i da sve protekne u najboljem mogućem redu. Što se tiče same Službe ginekologije mi smo se organizovali tako da smo od raspoloživih kapaciteta napravili i Kovid porodilište i deo Patologije trudnoće za sve sumnjive trudnice kako ih ne bismo mešali sa zdravim trudnicama. Deo Konzervativne ginekologija na drugom spratu je fizičkim barijerama odvojen od ostatka službe. Taj Odsek je napravljen sa idejom da se tu izoluju i smeste trudnice koje su sumnjive, a kasnije potvrđene na Kovid-19. Po preporukama da se pozitivne žene porađaju u porodilištu kome pripadaju mi smo u drugom talasu imali takve porodilje. Kako je rastao broj pozitivnih, tako smo i mi u ovom trećem talasu imali daleko veći broj trudnica koje su ležale u našem Kovid porodilištu. To su bile pacijentkinje koje su mahom imale blažu do srednje tešku kliničku sliku. Te žene su zahtevale osim adekvatne terapije i pojačan nadzor, ali su se na obostrano zadovoljstvo uspešno porađale kod nas. To je jedan timski rad koji podrazumeva konstantne konsultacije i preglede infektologa, pulmologa i ginekologa. Suštinski smo mi kao Služba bili mesto gde se trudnica najbolje oseća, dok su pulmolozi i ostale kolege svakodnevno davali smernice kako da se buduća majka leči od Kovid-19. Nismo imali ozbiljnijih problema niti komplikacija i sve te majke i njihova deca su iz našeg Kovid porodilišta odlazile kući izlečene – rekao je dr Milisavljević.

Nakon par godina kliničkog iskustva i uspešno završene specijalizacije dr Milisavljević navodi da je ova godina donela veliki izazov svakome i u poslovnom smislu, ali i privatno, pa poručuje da je osim brige da se sačuva porodica u zdravstvenom smislu, akcenat u budućnosti na očuvanju mentalnog zdravlja kao jednog od bazičnih stubova sveobuhvatnog zdravog života i potomstva.

  • U narednoj godini ćemo se truditi da ostanemo maksimalno profesionalni i da radimo po medicinskim indikacijama. Svim trudnicama i njihovoj budućoj deci ćemo omogućiti svaki vid nege i usluge koje jedno savremeno porodilište kakvo  je naše može da pruži. Što se tiče same Službe ginekologija, kao najmlađi specijalista sam generalno ponosan kako je Služba funkcionisala i kako smo prihvatili novi režim rada. Svi lekari, sestre, babice i pomomoćno osoblje, su dali svoj maksimum, da sve funkcioniše kako treba i da budemo složni u borbi za zdravo potomstvo. Mi smo jedna od retkih grana medicine gde apsolutno nema pauze jer porođaj ne možete zaustaviti, dakle u svakakvim uslovima, život se rađa. Ovde kod nas možemo reći da ne postoji hitno nego, prirodno stanje, jer se svaka trudnoća završava porođajem – navodi dr Milisavljević, preporučujući svim ženama da prvenstveno vode računa o svom zdravlju, da ukoliko žele potomstvo, dobro planiraju trudnoću, kako bi  izbegle sve faktore rizika. Prema njegovim rečima korona ne treba da bude izgovor za trudnoću jer su se u valjevskom porodilištu uspešno porađale žene koje su preležale virus i rađale sasvim zdravo potomstvo.

Što se tiče broja porođaja i rođenih beba dr Nebojša Milisavljević ističe još jednom da je majčinstvo najlepše i najvrednije stanje za jednu ženu i iz pozicije struke apeluje  na sve da rade na proširenju svojih porodica kako bi se natalitet podstakao na rast jer će krizna pandemijska godina proći, a rođene bebe su siguran zalog zdrave budućnosti. U 2019.godini zabeleženo je rođenje 1251. bebe sa teritorije čitavog Kolubarskog okruga. U poslednjih deset godina najmanje porođaja u valjevskom porodilištu obavljeno je 2013. godine, svega 1177, dok je najviše beba rođeno 2016. godine i to iz 1340 porođaja.

Prikaži još ovjava iz Društvo
Comments are closed.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …