„VART je valjevsko takmičenje gitare sa tradicijom dugom 11 godina. Za to vreme, na njemu je nastupilo preko 400 takmičara, uzrasta u rasponu od osnovne škole do studenata akademija i fakulteta umetnosti.

U svakom izdanju takmičenja, održavani su koncerti najeminentnijih umetnika na ovom instrumentu, profesora akademija iz Novog Sada, Niša i Beograda. Ne postoji koncertno aktivan svirač u Srbiji, koji nije nastupio na ovom takmičenju. VART ima posebno jak akcenat na afirmaciji mladih svirača, te je stipendirao dva studenta Akademije Umetnosti iz Novog Sada, i kao nagradu koju su osvojili na Susretima Gitarista u Novom Sadu, dodelio koncert baš na VART-u. U okviru jubilarnog 10. izdanja takmičenja, nastupio je Novosadski gitarski kvartet i VART je proširio sadržaj sa koncertnog i takmičarskog, i na polje masterklasova.


Za 11 godina trajanja, VART je definisao svoje ruho. Danas ovaj festival predstavlja sponu različitih žanrova koje objedinjuje kvalitet. Od samog početka, Gitar Art Festival, dobitnik nagrade za jedan od 10 najboljih svetskih festivala gitare, podržava VART i posebno učestvuje u afirmaciji naših đaka.
VART je takmičenje koje se dešava u decembru, jedino je u tom periodu godine, te okuplja najspremnije i one koji su spremni uvek. To mu daje na težini i na ozbiljnosti, kao i žiri koji je sastavljen uvek od najboljih u svom poslu. ”


U 2020. , ružno trajanje pandemije, odložilo je dešavanje festivala za neke bolje dane. Ipak, najvredniji, najspremniji i uvek spremni gitaristi valjevske muzičke škole ovog decembra poklanjaju svima nama prepoznatljivi VART stil gitarizma. Кroz raznolik repertoar svih epoha i brojnih karaktera, EHO Varta danas će zvučati u muzici 15 najuspešnijih učenika gitare MŠ „Živorad Grbić“ .


Učesnici koncerta:

Угљеша Теодоровић, трећи разред ОМШ

 Ф. Тарега: Етида у е молу

Лука Матијашевић,  први разред ОМШ

 Д. Агуадо: Етида а мол; Д. Агуадо Анданте

Димитрије Станковић, трећи разред ОМШ

  Е. Сида: Блуз

Душан Жуњић,  четврти разред ОМШ

  Л. Брауер Етида бр 14

https://www.youtube.com/watch?v=pE6VfEWE3vc&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1VPe1CPvIFg1dQnuDdRV9DRi8nnu4xorfV2k9yttfYyvw0D8GCCuycCDE  – Etida

                                                               Ј. Пахелбел: Канон

https://www.youtube.com/watch?v=ojPFwOQDGb8&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0fCE7jOIsIHtGlWhfLRo2kKJsUIuqzYaH6mjkYI2RlUa6M6uAh_GPDscA – Kanon

Наум Максимовић, први разред ОМШ

 Ф. Карули Валцер Ц- дур

Магдалена Остојић, други разред ОМШ,

 М. Каркаси Анданте

Николина Мирковић, шести разред ОМШ

 А. Лауро Ел Марабино

Јелена Драгићевић, други разред ОМШ

 М. Ђулијани Етида у а молу

Милица Лукић,  други разред  СМШ

Ј. С. Бах Прелудиј Престо свита 996

Калина Јовановић, први разред ОМШ

Ф. Карули Анданте;

Традиционална Енглеска Scarborough fair

Павле Марковић трећи разред ОМШ,

 Р. Де Визе Менует

Мина Штулић други разред ОМШ,

С. Саздановић Валцер за Тању

Никола Секулић четврти разред  ОМШ,

 М. Ђулијани Дивертименто

Анђелка Драгић  шести разред ОМШ,

 С. Фонсека Мелодија

Анђела Мишић други разред СМШ,

  И. Албениз Севиља


Prikaži još ovjava iz Grad
Comments are closed.

Pročitajte još

Diplomirani elektroinženjer automatike

Preduzeću Enel doo Valjevo potreban: Diplomirani elektroinženjer automatike – sa ili…