Dan uzdržavanja od kupovine (Buy nothing day) održava se 27., 28. ili 29. novembra u više od 65 zemalja, a sprovodi se kroz 24 časovni moratorijum na kupovinu i niz javnih akcija poklanjanja i razmene starih stvari. Zamisao tih akcija je skretanje pažnje javnosti na potrebu ukidanja tržišne logike po kojoj je profit cilj svake aktivnosti, ali i ukidanje otuđenosti života u gradovima i promocija okupljanja na javnim mestima kao legitimnog načina javnog delovanja, druženja i zabave.

Smanjenjem prometa, a i profita na taj dan trgovci bi trebalo da zaključe koliko su im važni potrošači. Uobičajeno je da tog dana potrošači šetaju u tržnim centrima uz apstinenciju od kupovine. U svetu se ovaj dan obeležava na različite načine, uzdržavanjem od kupovine, skretanjem pažnje donosiocima odluka o cenama na nezadovoljstvo svojim neravnopravnim ekonomskim položajem na tržištu. Uzdržavanjem od kupovine skreće se pažnja na ugroženost potrošačkih prava.

Građani Srbije imaju i te kako mnogo razloga da se priključe ovom međunarodnom danu zaštite njihovih prava i ovo je idealna prilika da se pošalje nedvosmislena poruka proizvođačima, trgovinama i državnim organima da su potrošači svesni zloupotreba i monopolskog položaja na našem tržištu.

Neki bi rekli da se (bar što se Srbije i većeg dela stanovništva tiče) ovi dani uzdržavanja od kupovine obeležavaju tokom cele godine!

Prikaži još ovjava iz Društvo
Comments are closed.

Pročitajte još

Diplomirani elektroinženjer automatike

Preduzeću Enel doo Valjevo potreban: Diplomirani elektroinženjer automatike – sa ili…