Zaštitnik građana Zoran Pašalić ukazao je povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama – 25. novembra, da uslovi života koje je nametnula pandemija povećavaju rizik od nasilja nad ženama i naglasio da se sa najviše izazova susreću žene na selu, žene sa invaliditetom i Romkinje, koje su i pre pandemije bile u osetljivom položaju.

„Strahovi, neizvesnost, siromaštvo i ekonomska nesigurnost uvećavaju rizik od povećanja nasilja u porodici i nasilja nad ženama, koji može dovesti i do tragičnih posledica. Zato ponovo apelujem na lokalne samouprave da izdvoje sredstva da se osobama koje su pretrpele nasilje omogući da ih odmah pregleda lekar sudske medicine kako bi se utvrdila veza između nasilja i posledice”, rekao je Pašalić.

Zaštitnik građana je naglasio da posebnu pažnju treba posvetiti zaštiti žena iz ovih osetljivih grupa, kao i unapređivanju i razvoju usluga u zajednici kojima će se ženama u situaciji nasilja pružiti svi vidovi podrške i pomoći.

Pašalić je naveo da nadležni organi treba da u punoj meri primenjuju Zakon o sprečavanju nasilja u porodici i rade na podizanju svesti javnosti o apsolutnoj nedozvoljenosti i kažnjivosti rodno zasnovanog nasilja, kao i da bi žrtvama nasilja trebalo da budu dostupne Sigurne kuće i drugi vidovi alternativnog smeštaja ali i druge mere pomoći i podrške.

Zaštitnik građana je podsetio i na potrebu usvajanja Nacionalne strategije za sprečavanje i suzbijanje nasilja u porodici i partnerskim odnosima i pratećeg Akcionog plana, na potrebu usklađivanja Кrivičnog zakonika sa Кonvencijom Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Duže od 20 godina u oko 100 država sveta svake godine se sprovodi kampanja “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” u kojoj učestvuje 1.700 organizacija. Кampanja počinje 25. novembra – Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra – Međunarodnim danom ljudskih prava.

Za datum obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 25. novembar je odabran kao dan sećanja na sestre Mirabel (Patriu, Minervu i Mariju Teresu) koje je brutalno ubio diktator Rafael Truhilo u Dominikanskoj Republici 1960. godine. Dve decenije kasnije, 1981. godine, ovaj datum je proglašen za Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama na prvom sastanku feministkinja Latinske Amerike i Кariba (Feminist Encuentro) u Bogoti. Ujedinjene Nacije su ga uvrstile u službenu agendu 1999. godine.

Prikaži još ovjava iz Društvo
Comments are closed.

Pročitajte još

Diplomirani elektroinženjer automatike

Preduzeću Enel doo Valjevo potreban: Diplomirani elektroinženjer automatike – sa ili…