Izuzetno veliko interesovanje vlada za imunizaciju protiv sezonskog gripa, tako da je u Domu zdravlja Valjevo i ambulantama od 1. oktobra do danas vakcinisano 1.800 ljudi. To znači da je potrošena skoro polovina dobijenih vakcina. Dom zdravlja Valjevo je ove godine dobio 4.000 doza, što je 1.000 više nego prošle sezone. Osim starijih od 65 godina i hroničnih bolesnika, primetno je veće interesovanje kod radno aktivne populacije, odnosno sugrađana srednjih godina.
Da bi primili vakcinu, potrebno je da se pacijenti prvo jave svom izabranom lekaru Opšte medicine, Medicine rada ili Pedijatrije, koji će im napisati nalog.


Preporučuje se da sve rizične grupe građana prime vakcinu protiv sezonskog gripa, prvenstveno stariji od 65 godina i hronični bolesnici (kao što su pacijenti sa kardiovaskularnim bolestima, sa oboljenjima respiratornog sistema, dijabetičari itd.), kao i zaposleni koji su u kontaktu sa velikim brojem ljudi.
Za sticanje imuniteta potrebno je dve do tri nedelje, a stvara se imunitet za narednih šest do 12 meseci. Vakcinu ne mogu primiti osobe osetljive na kokošje meso, perje i jaja, kao i osobe koje imaju respiratornu infekciju i temperaturu, dok ne ozdrave.
I ove godine obezbeđena je četvorovalentna vakcina, koja obuhvata dva tipa virusa A i dva tipa virusa B. Prema preporuci Instituta „Batut“, vakcina je najsigurniji i najbezbedniji vid individualne i kolektivne zaštite protiv gripa.

Prikaži još ovjava iz Društvo
Comments are closed.

Pročitajte još

Diplomirani elektroinženjer automatike

Preduzeću Enel doo Valjevo potreban: Diplomirani elektroinženjer automatike – sa ili…