Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja odbilo je da postupi po preporuci Zaštitnika građana za stavljanje van snage radnog naloga upućenog svim centrima za socijalni rad u Srbiji prema kojem su dužni da decu koja žive i rade na ulici po hitnom postupku oduzimaju od roditelja ili staratelja, pokreću sudske postupke radi oduzimanja roditeljskog prava, zabrane kontakte roditelja i te dece, izriču mere zaštite od nasilja i podnose krivične prijave protiv roditelja.

Zaštitnik građana je krajem februara 2020. godine utvrdio da nadležno Ministarstvo upućivanjem radnog naloga od 21.05.2018. godine direktno postupa suprotno Кonvenciji o pravima deteta Ujedinjenih nacija, značajno sužava stepen ostvarivanja prava deteta u Srbiji a centre za socijalni rad (CSR) usmerava na nezakonito postupanje.

Međutim, u odgovoru dostavljenom početkom juna 2020. godine, resorno ministarstvo negira utvrđene propuste u radu i ističe da je radni nalog „imao za cilj intenziviranje aktivnosti sistema socijalne i porodično-pravne zaštite u reagovanju na pojavu ‘dece ulice’, odnosno nasilja i zloupotrebe dece koja ‘žive i rade na ulici’ i bave se prosjačenjem, pranjem vetrobranskih stakala, skupljanjem sekundarnih sirovina iz kontejnera za odnošenje otpada, prodajom cveća u kasnim noćnim satima, itd“.

Zaštitnik građana smatra da Ministarstvo za rad kroz sporni radni nalog stavlja u fokus intenziviranje aktivnosti sistema, a da fokus zapravo treba da bude zaštita najboljeg interesa deteta, traženje i otklanjanje uzroka ove pojave, čemu sistem treba da posluži.

Sadržaj radnog akta, kako u odgovoru dalje tvrdi Ministarstvo za rad, ukazuje i na obavezu CSR da „u skladu sa izvršenim procenama preduzima mere zaštite i da je zakonska obaveza CSR urgentna, neodložna intervencija u zaštiti dece“, kao i da način reagovanja u radnom nalogu uzima u obzir činjenicu da se mora reagovati odmah po saznanju o ugroženosti ili zlostavljanju deteta.

Zaštitnik građana u preporuci upućenoj Ministarstvu za rad navodi da je neophodno da bez odlaganja stavi van snage ovakav radni nalog i o tome pisanim putem obavesti sve CSR u Srbiji, kao i da izradi novi radni nalog u saradnji sa Republičkim zavodom za socijalnu zaštitu o načinu postupanja sa decom u uličnoj situaciji.

U novom radnom nalogu, prema preporuci Zaštitnika građana, trebalo bi da budu sadržana sledeća uputstva: ispitivanje da li se dete i njegova porodica nalaze u siromaštvu i utvrđivanje uzroka siromaštva, planiranje usluga za pomoć roditeljima i smanjenje siromaštva, detekcija porodica u riziku od nalaženja dece u uličnoj situaciji i preduzimanje mera radi sprečavanja izuzimanja dece iz porodice.

Takođe, preporučena je i zabrana izuzimanja dece koja se u uličnoj situaciji nalaze isključivo zbog siromaštva, preduzimanje mera radi hitnog uključivanja dece u uličnoj situaciji u rano predškolsko vaspitanje i obrazovanje kao i mera radi uključivanja u zajednicu, izradu plana usluga za dete i porodicu u slučaju izmeštanja deteta u cilju povratka deteta u biološku porodicu i obavezno integrisanje podataka o uzroku nalaženja dece u uličnoj situaciji, ekonomskoj situaciji porodice, merama i uslugama koje je CSR obezbedio porodici i procene o celishodnosti pokretanja krivičnih postupaka protiv roditelja.

Po svim ovim preporukama Zaštitnika građana Ministarstvo za rad nije postupilo, navodeći da je radnim nalogom koji je izdalo 21.05.2018. godine obezbeđena zaštita najboljeg interesa deteta.

„Automatsko oduzimanje dece nije rešenje već je suštinsko pitanje ko je organizator prosjačenja i dečje eksploatacije i koje su okolnosti dovele do toga da su deca na ulici. Pitanje je da li se radi o trgovini ljudima ili se radi o nužnosti da nema od čega da živi. Aktivnosti sistema moraju biti usmerene na pronalaženje i otklanjanje uzroka a ne posledice“, smatra Zaštitnik građana.

Zaštitnik građana ističe da je neizbežno pitanje utvrđivanja organizatora prosjačenja i da ono mora biti rešeno jer se radi o zloupotrebi dece i kršenju njihovih prava. „Problem ‘dece ulice’ ne može da se posmatra samo kao problem Ministarstva za rad i zato će Zaštitnik građana nastaviti da prati i rad Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP). Najznačajnije je da MUP preduzme sve radnje za utvrđivanje organizatora prosjačenja i procesuiranja odgovornih gde tome ima mesta“, ističe Zaštitnik građana.

Prikaži još ovjava iz Društvo
Comments are closed.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …