Komisije za biomedicinski potpomognutu oplodnju (BMPO) počinju sa radom, nakon mesec dana pauze zbog epidemije virusom korona.

Iz Udruženja Šansa za roditeljstvo kažu da novo Uputstvo RFZO donosi važna obaveštenja za roditelje koji prirodnim putem ne mogu da ostvare potomstvo.

U novom Uputstvu stoji da sve žene koje su napunile 43 godine (što je starosna granica za VTO preko RFZO) u toku trajanja obustave (ili 30 dana nakon obustave rada) mogu se javiti na komisiju za postupke i imaće prioritet kod zakazivanja.

Važnost analiza produžena je na još tri meseca za sve one koji imaju zakazanu Komisiju u nerednih mesec dana od započinjanja rada Komisija.

Svi oni kojima je komisija odložena zbog obustave rada dobiće novi termin koji je zdravstvena ustanova dužna da zakaže, s tim što prioritet imaju žene koje su u toku trajanja obustave napunile 43 godine.

Današnji nastavak rada Komisija i procedura vantelesne oplodnje došao je u pravom momentu. Zaista smo prezadovoljni jer konačno nastavljamo svoju borbu. Želja za detetom kod onih koji imaju poteškoća sa začećem veća je od straha od virusa“, kaže Sandra Jovanović, predsednica Udruženja Šansa za roditeljstvo.

Ona je poručila svim parovima da se jave Komisijama i zakažu termin. “Administracija je smanjena i sada imamo samo jednu komisiju i neograničen broj finansiranih pokušaja vantelesne oplodnje o trošku RFZO-a“, rekla je Jovanović, a navodi se u saopštenju.

Svi koji imaju pitanja i nejasnoće u vezi sa dokumentacijom ili javljanjem na proceduru vantelesne oplodnje finansiranu od strane RFZO-a mogu pozvati besplatan nacionalni broj za vantelesnu oplodnju 0800/333-030 pokrenut od strane Nije svejedno fondacije kompanije Nektar i Ministarstva zdravlja.

  • Pronađena droga u stanu

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Lajkovcu uhapsili su B. R. (1982) iz Lajkovc…
  • Asfaltiranje dva puta na Divčibarama

    Na Divčibarama se nastavlja sa infrastrukturnim uređenjem, pa su juče presvučne asfaltom d…
  • Danas slavimo Svetu Petku-zaštitnicu žena

    Pravoslavni vernici širom sveta danas slave praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi. S…
Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа. Nеоphоdnа pоljа su оznаčеnа *

Pročitajte još

Pronađena droga u stanu

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Lajkovcu uhapsili su B. R. (1982) iz Lajkovc…