Čačak kao prestonica voćarske proizvodnje ovu godinu beleži kao najlošiju u istoriji pre svega u proizvodnji kajsije.
Loši vremenski uslovi, niske temperature i mraz koji je bio u martu opustošio je rod pa sada u jeku berbe u julu umesto 200 kilograma proizvođači mogu da uberu svega 2 kilograma po stablu.
U selu Miokovci kod Čačka stalni kupci koji su kupovali i po 10 tona sada traže bar 2 tone ovog kako kažu narandžastog zlata. Proizvođači ni toliko nemaju da ponude. Kajsije ima toliko da se podmire kućne potrebe, za džem, rakiju. Kako većina meštana živi samo od proizvodnje kajsije poručuju da ni naredne godine neće odustati već će unaprediti proizvonju.
Jedno od rešenja svakako je i osiguranje od mraza za koje se odlučio tek poneki voćar u ovom kraju, ali gotovo je izvesno da će osiguravajuće kuće od sledeće godine u Miokovcima imati dosta posla.