U celom svetu danas se obeležava Dan čokolade kojim se proslavlja dolazak čokolade u Evropu 1550. godine.

Svetski Dan čokolade obeležava se od 2009. godine, prenosi “Herald san” i dodaje da se Dan mlečne čokolade obeležava 28. jula, a bele čokolade 22. septembra.

Prema pisanju “Dejli stara” ovaj dan je veoma bitan obzirom da oko milijardu stanovnika naše planete svakodnevno jede čokoladu.

List podseća da je čokolada, osim što je ukusna, jedina jestiva materija koja se topi na temperaturi malo nižoj od temperature ljudskog tela zbog čega se topi u ustima.

Inače, Evropljani jedu više čokolade od ostatka sveta, a stanovnici Velike Britanije, Švajcarske i Nemačke u proseku pojedu po 11 kilograma čokolade godišnje.

Prema statistici drvo kakaa je veoma teško za uzgoj, a farmeri svake godine izgube oko 30 odsto useva.

Čokolada, danas najrasprostranjeniji slatkiš, vodi poreklo iz Centralne Amerike. Dobija se od biljke kakaovac ( Theobroma cacao ) u čijem plodu se nalazi veliki broj zrna kakaa od kojih se pravi čokolada. U prošlosti su Maje koristili plodove kakaovog stabla kako bi pravili napitak  chokolati  tako što su zrna kakaa mrvili i kuvali u vodi zajedno sa sojom, vanilom i čilijem.

Za izradu jednog kilograma tamne čokolade potrebno je od 300 do 600 kakao zrna. Što se tiče bele čokolade, ona sadrži kakao maslac, ali ne sadrži kakao te pored gore navedenih sastojaka, sadrži i mleko u prahu.

Čokolada je bogata fosforom, magnezijumom, cinkom, gvožđem i kalijumom te je naučno dokazano da pomaže pri koncentraciji. Osim toga, podstiče i stvaranje hormona sreće u našem organizu, seratonina. Konzumacijom čokolade u našem se organizmu oslobađaju endorfini koji nas smiruju i imaju antidepresivno dejstvo. Antioksidansi iz tamne čokolade pomažu pri očuvanju zdravlja srca i regulaciji krvnog pritiska. Međutim, ne treba pretjerivati sa unošenjem čokolade, jer to može dovesti do suprotnih efekata, kao što su razdražljivost, potištenost, gomilanje kilograma. Treba je konzumirati povremeno i u umerenim količinama.

Najpoznatiji je lek za neraspoloženost, nedostatak energije, tugu, ali ujedno i predmet za deljenje sreće i ljubavi.

Čokolada je podložna uticajima iz okoline, tako da reaguje na povišenu temperaturu, vlagu, a isto tako vrlo brzo upija mirise. Stoga ju je potrebno čuvati na temperaturama ispod 20 stepeni, na suvom mestu zaštićenom od toplote i svetlosti.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …