Zvaničnici u Briselu doneli su odluku kojim zemljama će biti dozvoljeno da uđu u EU od prvog jula i Srbija je među njima, na pozitivnoj listi.

Postoje dve liste, jedna za one koje će biti na pozitivnoj listi i druga za one koji na njoj nisu, a prvog jula je predviđeno da se međunarodne granice bloka otvore, piše Euronews.

Međutim, izvori Euronjuza, sumnjaju da će granice biti otvorene prvog jula.

Lista je već izazvala kontroverze, nakon što su izvori otkrili da su Sjedinjene Američke Države – najteže pogođena država koronavirusom, sa više od 2,4 miliona slučajeva, na listi zabranjenih zemalja.

U četvrtak evropski zvaničnici nisu uspeli da donesu odluku o tome kojim zemljama će biti zabranjen ulazak nakon otvaranja spoljnih granica bloka, a diplomata EU je za Euronjuz rekla da zvaničnici “ne mogu postići dogovor” i da će razgovori biti nastavljeni u petak, pa je odluka danas doneta.

Euronjuz je od diplomatskih izvora EU dobio potpun nacrt liste zemalja za koje će evropske granice biti otvorene, čime potvrđuje izveštaj koji je objavljen u sredu, da Brazil, Katar, SAD i Rusija zaista nisu na listi odobrenih.

Izvori su takođe doveli u sumnju datum ponovnog otvaranja granice 1. jula, sugerišući da sporazumi neće biti na vreme.

Diplomatski izvori su takođe nagovestili da postoji neslaganje između nacija o kriterijumima za korišćenje ove odluke, pri čemu neki tvrde da podaci o stopama COVID-a nisu pouzdani. Oni traže da ECDC, agencija EU za prevenciju bolesti, predloži više detalja, rekli su izvori i dodali da će liste biti revidirane svake dve nedelje.

Kada su pre dve nedelje objavljene smernice EU, zvaničnici su rekli da će lista uzeti u obzir stopu zaraze u ovim zemljama. Kriterijumi se zasnivaju na epidemiološkim podacima, a 47 zemalja je na pozitivnoj listi, dok je 54 zemlje na listi zabranjenih.

U Evropskoj komisiji smatraju da se prema državljanima Velike Britanije i dalje mora postupati na isti način kao prema državljanima EU do kraja prelaznog perioda Bregzita (što je 31.12.2020.).

Potpuna lista zemalja čijim će državljanima biti dozvoljen ulazak u Evropu prema nacrtu liste je sledeća:

Vatikan

Monako

Crna Gora

Andora

Srbija

Bosna i Hercegovina

Ukrajina

Albanija

Turska

Kosovo

Demokratska Narodna Republika Koreja

Turkmenistan

Vijetnam

Kina

Tajland

Mjanmar

Mongolija

Japan

Južna Koreja

Gruzija

Butan

Liban

Indonezija

Uzbekistan

Indija

Tadžikistan

Kazahstan

Palau

Novi Zeland

Australija

Dominikanska Republika

Bahami

Sveta Lusia

Urugvaj

Jamajka

Kuba

Gvajana

Paragvaj

Venecuela

Nikaragva

Kostarika

Kanada

Angola

Tunis

Namibija

Uganda

Mozambik

Mauricijus

Zambija

Ruanda

Etiopija

Maroko

Alžir

Egipat

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Diplomirani elektroinženjer automatike

Preduzeću Enel doo Valjevo potreban: Diplomirani elektroinženjer automatike – sa ili…