Sreću čine male stvari, svakodnevne sitinice na koje često ni ne obraćamo pažnju. Ukoliko želite da se osećate bolje i da budete srećniji, ne treba Vam puno. Zašto ne biste počeli još danas? Verujem da ste se jutros probudili uz osmeh, budući da nam stiže proleće. Eto jednog razloga za sreću, a mi ćemo dodati još jedan – danas proslavljamo Međunarodni dan sreće!

Planinska azijska zemlja Butan godinama važi za zemlju sa najsrećnijim građanima na svetu. Ova država je 2005. uvela prvi Indeks bruto nacionalne sreće – koji je pored psihološkog dobrostanja (životno zadovoljstvo, emocije i duhovnost) merio i subjektivne ocene o zdravlju, obrazovanju, vladi, ekologiji i slično. Pored toga, zalažu se za alternativnu meru nacionalnog i društvenog prosperiteta, pod nazivom „Sreća: Holistički pristup razvoju”. Pristup odbacuje upotrebu ekonomskog i materijalnog bogatstva kao pokazatelja razvoja, a umesto toga usvaja holistički pristup gde su duhovno blagostanje građana i zajednica dobile dovoljno značaja.

😀

Ujedinjene nacije su prihvatile ovu incijativu i 2012.godine proglasile 20. mart za Međunarodni dan sreće i pozvale sve zemlje da krenu u tom pravcu. Mnoge zemlje, poput Kanade, Francuske, Britanije, Japana i Italije, su već uvrstile merilo građanske sreće u svoje zvanične nacionalne statistike. Možda bismo i mi mogli da uvedemo kod nas! 

Prikaži još ovjava iz Home

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Diplomirani elektroinženjer automatike

Preduzeću Enel doo Valjevo potreban: Diplomirani elektroinženjer automatike – sa ili…