31. januara u Srbiji se obeležava Nacionalni dan bez duvana. Ove godine slogan je “Život bez duvana-za bolju budućnost novih generacija”, a cilj je da se skrene pažnja pre svega mladima na štetne efekte upotrebe cigareta kao i na posledice izlaganja duvanskom dimu

Istraživanja govore da je trećina mladih probala cigarete a petina puši kontinuirano. Uglavnom počinju u prvim razredima srednje škole nekad i ranije. I pored nacionalne kampanje protiv duvanskog dima i ograničavanja upotrebe cigareta ne smanjuje se broj pušača u Srbiji, a lekari upozoravaju da će štetne posledice po zdravlje biti veće nego u prethodnim decenijama jer su promenjene životne navike.

Duvanski dim sadrži više od 250 jedinjenja opasnih po zdravlje i oko 70 materija za koje je utvrđeno da izazivaju maligna oboljenja. U Srbiji oko 15 hiljada ljudi prevremeno umre zbog konzumiranja cigareta a ugroženi su i pasivni pušači. Zdravlje narušavaju i ostaci štetnih materija koji se zadržavaju dugo nakon pušenja na odeći, nameštaju u vozilima. Cilj je i da oni koji su probali cigarete ne postanu aktivni pušači, a jedan od načina da se to spreči pored naglašavanja štetnosti duvana je promocija zdravog načina života koji uključuje fizičku aktivnost,boravak u prirodi i pravilnu ishranu.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Diplomirani elektroinženjer automatike

Preduzeću Enel doo Valjevo potreban: Diplomirani elektroinženjer automatike – sa ili…