Šesta Republička planinarska akcija „Stazama Кolubarske bitke“ u organizaciji lajkovačkog PSD “Ćira” bila je izuzetno masovna – okupila je skoro 500 učesnika. Uz slogan „Кolubara teče i pamti“ učestvovalo je 40 planinarskih društava iz Srbije, četiri iz Republike Srpske, šest udruženja građana, učenici… Svi učesnici su savladali stazu dužine 17 kilometara, koja nije bila zahtevna po konfiguraciji. Stazama Кolubarske bitke hodala je i Кlara Sentđeri, savetnik za kulturu Ambasade Mađarske u Srbiji, za koju je pred početak akcije prijem priredio načelnik Opštinske uprave Lajkovac Živorad Bojičić. Tom prilikom se razgovaralo o budućoj saradnji mađarskih i lajkovačkih planinara, odnosno o druženju na Rajcu i Balatonu.

Trasa akcije bila je: Lajkovac – arheološko nalazište Anine – brdo Čovka – manastir Ćelije sa spomen kosturnicom – spomenik Dimitriju Tucoviću na Vrače brdu – Lajkovac. Osmišljena je tako da se obiđu mesta i spomenici značajni za Кolubarsku bitku, kao i spomenici kulture u lajkovačkom kraju. U manastiru Svetog Georgija u Ćelijama iguman Dositej Hilandarac održao je pomen junacima Кolubarske bitke, a zatim su položeni venci na spomen-obeležje i zajedničku grobnicu učesnika Кolubarske bitke. U dramskom programu, koji je organizovala Turistička organizacija opštine Lajkovac, nastupili su glumci Biljana Đurović, kao srpska slikarka i bolničarka Prvog rata Nadežda Petrović, i Pero Bjeković sa stihovima „Plave grobnice“. Prisutnima se obratio i književnik Radovan Beli Marković.

Uz raznovrsne sadržaje cilj akcije je svakako ostvaren, a masovnost je veća iz godine u godinu. Po povratku u Lajkovac organizovano je druženje, uz dodelu zahvalnica i muzički program.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Diplomirani elektroinženjer automatike

Preduzeću Enel doo Valjevo potreban: Diplomirani elektroinženjer automatike – sa ili…