U Domu zdravlja Valjevo danas je počela vakcinacija protiv sezonskog gripa i distribucija vakcina po gradskim i seoskim ambulantama. To znači da će od sutra, po rasporedu njihovog rada, vakcinacija početi i u ambulantama. Preporučuje se da sve rizične grupe građana prime vakcinu protiv sezonskog gripa, prvenstveno stariji od 65 godina i hronični bolesnici (kao što su pacijenti sa kardiovaskularnim bolestima, sa oboljenjima respiratornog sistema, dijabetičari itd.). Potrebno je da se pacijenti jave svom izabranom lekaru Opšte medicine, Medicine rada i Pedijatrije, koji će im napisati nalog za primanje vakcine.
Novina je da je ove godine obezbeđena četvorovalentna vakcina, koja obuhvata dva tipa A virusa i dva tipa B virusa, prognoziranih za ovu sezonu. To je najsavremenija vakcina protiv sezonskog gripa, kakva se aplicira u svim razvijenim zemljama sveta, rečeno je iz Instituta „Batut“. Za sticanje imuniteta potrebno je dve do tri nedelje, a stvara se imunitet za narednih šest do 12 meseci. Vakcinu ne mogu primiti osobe osetljive na kokošje meso, perje i jaja, kao i osobe koje su prehlađene i imaju temperaturu, dok ne ozdrave.
Dom zdravlja Valjevo je ove godine dobio 3.000 doza, što je 450 više nego prošle sezone, imajući u vidu da interesovanje stalno raste. Poslednje dve godine vakcinisano je po 2.550 sugrađana, tako da je realno očekivanje da će vakcina biti dovoljno za sve zainteresovane. Prema preporuci Instituta „Batut“, vakcina je najsigurniji i najbezbedniji vid individualne i kolektivne zaštite protiv gripa.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …