Crveni krst Valjevo, zajedno sa Medicinskom školom Valjevo, u četvrtak 12.09.2019. godine sa početkom u 11 časova na Gradskom trgu u Valjevu, prigodno će obeležiti Svetski dan prve pomoći realizacijom pokaznih vežbi i različitih situacija sa zbrinjavanjem povređenih koje će realizovati naši obučeni mladi članovi takmičarskih ekipa iz pružanja prve pomoći i realističkog prikaza povreda, stanja i obolenja.
Ovogodišnji Svetski dan prve pomoći obeležava se pod motom: „SVAКO IMA PRAVO“ i pada u subotu 14.09.2019. ali iz praktičnih i organizacionih razloga ćemo ga obeležiti 12.09.2019. u Valjevu.
Svetski dan prve pomoći će biti obeležen u svim ogranizacijama Crvenog krsta širom sveta. Tom prilikom skreću pažnju na značaj poznavanja prve pomoći za pojedinca i za društvenu zajednicu.
Svetski dan prve pomoći u 2019. godini skreće pažnju na to da prva pomoć treba da bude dostupna svima, bez obzira na rasu, pol i uzrast, na pripadnost bilo kom društvenom sloju ili grupi. U prvoj pomoći ne sme biti diskriminacije, ne sme biti marginalizovanih grupa, ne sme biti nevidljivih i zaboravljenih kategorija ljudi u društvu.
Svako od nas može biti u prilici da mu je potrebna prva pomoć. U isto vreme svako od nas može da nauči da pruži prvu pomoć. Nisu potrebni ni čarobni štapić, ni supermoći da biste postali nečiji heroj. Potrebni su samo znanje i odvažnost da ga primenite u trenutku kada je potrebno.
U Srbiji postoje pozitivna zakonska rešenja koja regulišu pravo i obavezu građana, organizacija i šire društvene zajednice kada je u pitanju prva pomoć. Zakon o zdravstvenoj zaštiti Republike Srbije nalaže da je svaki građanin dužan da pruži prvu pomoć povređenom ili bolesnom u hitnom slučaju u granicama svojih znanja i mogućnosti. Pravo i obaveza pružanja prve pomoći uređeni su i zakonima koji se odnose na bezbednost saobraćaja i bezbednost i zdravlje na radu. Dostupnost prve pomoći neophodna je u svim okolnostima gde je povećan rizik za nastanak povreda.

U prvoj polovini 2019. godine u organizaciji Crvenog krsta širom Srbije obučeno je ukuno 20.383 građana. Od toga, 10.628 učenika osnovnih i srednjih škola, 1.983 dece predškolskog uzrasta je pohađalo radionice iz prve pomoći prilagođene ovoj uzrasnoj dobi, 4.612 građana zaposlenih na radnim mestima sa povećanim rizikom, među kojima su i pripadnici stuktura za delovanje u nesrećama i 3.160 kandidata za vozače, koji su pohađali obuku iz prve pomoći, propisanu Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Diplomirani elektroinženjer automatike

Preduzeću Enel doo Valjevo potreban: Diplomirani elektroinženjer automatike – sa ili…