Skupština opštine Lajkovac je na jučerašnjoj sednici usvojila Drugi rebalans budžeta i prateće izmene programa budžetskih fondova. Nakon rebalansa opštinski budžet iznosi 1,32 milijarde dinara i manji je za 98 miliona dinara nego prethodni. Na sednici je obrazloženo da je osnovni razlog za rebalans i umanjenje budžeta činjenica da se nadoknada za za zaštitu životne sredine, koja je do sada direktno uplaćivana opštini (Budžetski fond za zaštitu životne sredine), uredbom Vlade Srbije od juna meseca uplaćuje državi. Tom izmenom Lajkovac i druge opštine koje su imale nadoknadu od ekologije, kao što su Кostolac, Beočin, Pančevo…ostaju bez direktnog prihoda. U slučaju opštine Lajkovac to je 104 miliona dinara za ovu godinu. Zahvaljujući uštedama i uvećanju pojedinih prihodnih pozicija, rebalans je manji za 98 miliona.

Deo investicija iz Programa ekologije premešten je u tzv. Program rente, a deo u klasičan budžetski okvir. Opština je tako uspela da izdvoji sredstva za park na mestu nekadašnje pijace u centru grada i Seosku kuću u Pepeljevcu, a dodata je i nova investicija – put za Đoriće u Jabučju dužine 900 metara, vrednosti deset miliona dinara. Odbornici i građani se detaljno mogu informisati u Vodiču kroz nacrt Plana javnih investicija opštine Lajkovac za period od 2020. do 2022. godine na zvaničnom sajtu opštine Lajkovac.

Usvojen je i Program raspodele sredstava od naknada za korišćenje šuma i šumskog zemljišta opštine Lajkovac. Milion dinara biće prebačeno javnom komunalnom preduzeću “Gradska čistoća”, koje će napraviti „zeleni zid“ između kotlarnice kod Doma zdravlja i obližnjeg vrtića i škola.

Prvim izmenama i dopunama Programa o finansiranju troškova vantelesne oplodnje u 2019. godini dodato je 1,5 milion dinara za ovu namenu, na dosadašnjih tri miliona, s obzirom na veliko interesovanje bračnih parova. Zeleno svetlo dobile su i Odluka o javnim raspravama i Odluka o nadoknadama za korišćenje javnih površina na teritoriji opštine Lajkovac, Ugovor o uređivanju međusobnih odnosa osnivača Zajedničkog centra za socijalni rad ”Solidarnost” za opštine Ljig, Lajkovac i Mionica i druge odluke.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Diplomirani elektroinženjer automatike

Preduzeću Enel doo Valjevo potreban: Diplomirani elektroinženjer automatike – sa ili…