Nedelja zdravlja usta i zuba organizuje se u Valjevu od 13. do 18. maja. Cele naredne sedmice predavanja u vrtićima realizovaće tim Doma zdravlja (Stomatologija i Patronaža), Zavoda za javno zdravlje Valjevo i Crvenog krsta, u saradnji sa Predškolskom ustanovom i uz podršku Grada Valjeva. Predavanja o higijeni zuba i pravilnoj ishrani za najmlađe biće održana od 9.30 i 10.30 sledećim redosledom: ponedeljak Zvončić i Mihailo Stupar, utorak Кolibri i Pinokio, sreda Bambi i Hajdi, četvrtak Vidra i Bubamara i u petak Naša radost i Pčelica.

Osim toga, predškolci će u grupama posetiti Službu stomatologije, obići ordinacije i razgovarati sa stomatolozima. U utorak od 9.30 i 10 su grupe iz Zvončića, u sredu iz vrtića Naša radost i u petak iz Hajdija. Predavanje o zdravlju zuba biće održano u petak od 10.30 u OŠ „Miloš Marković“ Donje Leskovice.

Završna manifestacija Nedelje zdravlja usta i zuba biće održana 23. maja od 10 časova u obdaništu „Vidra“ (Gradac, Suvoborksa ulica). Uz prigodan program biće dodeljene nagrade na tradicionalnom konkursu za najbolje likovne i literarne radove dece predškolskog uzrasta i učenika osnovnih škola. Najuspešniji radovi se biraju na okružnom nivou u organizaciji instituta i zavoda za javno zdravlje i dostavljaju Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, koji proglašava najbolje radove na republičkom nivou. Ovogodišnji slogan je „Oralno zdravlje čuvamo od najranijeg uzrasta“, a cilj kampanje je poboljšanje zdravlja usta i zuba kod dece i stvaranje navika održavanja pravilne higijene zuba.

U Evropskom regionu Svetske zdravstvene organizacije procenat šestogodišnjaka koji imaju karijes varira od 20-90 odsto u zavisnosti od zemlje. U svetu 60-90 odsto školske dece i blizu 100 procenata odraslog stanovništva ima zubni kvar. Prema rezultatima istraživanja, koje je sprovedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku 2013. godine, samo 8,3 procenata stanovnika Srbije starijeg od 25 godina ima sve svoje zube, a manje od polovine (45,6%) stanovništva procenjuje stanje svojih zuba i usne duplje kao dobro.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …