Opera „Didona i Enej“, engleskog kompozitora Henrija Persla, premijerno izvedena pred valjevskom publikom, 21. septembra 2018. godine u Centru za kulturu,  prošlog vikenda je  i nagrađena na evropskom takmičenju scenskog stvaralaštva mladih,  „Papageno  Award“ koji se tradicionalno održava u Lincu (Austrija).

„Papageno Award“ je takmičenje iz oblasti scenskog i dramskog stvaralaštva koje obuhvata  produkcije gimnazija i umetničkih akademija  sa nemačkog govornog područja (Nemačka, Austrija i Švajcarska).  Zbog svoje popularnosti, često se naziva i „oskarom“ među takmičenjima na kojima se vrednuje stvaralaštvo mladih ljudi. Pravo učestvovanja na ovom takmičenju  imaju sve gimnazije i umetnički fakulteti sa područja na kojima se govori nemački jezik a čast da uđe među   najbolja ostvarenja,  dobila je  nemačko srpska koprodukcija opere „Didona i Enej“, koji je Gimnazija Širen iz Pfafenhofena realizovala  u saradnji sa valjevskom muzičkom školom.

Opera „Didona i Enej“ je i jedina opera koja se našla među nominovanim produkcijama i jedino ostvarenje sa muzikom izvođenom „uživo“, što je po mišljenju žirija izuzetan kvalitet ovog izvođenja.

Opera „Didona i Enej“ je  na „Papagene Award“, dobila nagradu za najbolju režiju a glavni glumac i pevač u operi , harizmatični Danijel Sauer, student solo pevanja, koji je na sceni maestralno oživeo lik Eneja, nagradu za najboljeg muškog glumca.

Opera „Didona i Enej“ je prvi međunarodni projekat koji je valjevska muzička škola realizovala u svojoj istoriji od 65 godina, i ujedno prva opera u istoriji našeg grada.

Kamerni gudački orkestar „FENIKS“, pod  izuzetnim vođstvom mr Snežane Stevanović,   koji je za ovu priliku u svom sastavu  okupio i srednjoškolce i nastavnike i nekadašnje učenike MŠ „Živorad Grbić“ a sadašnje studente muzičkih akademija, predstavljao je valjevsko lice muzike u ovom projektu a sa velikim ponosom ističemo i činjenicu da je materijal koji je gimnazija „Širen“ podnela prilikom konkursa na ovo značajno takmičenje takođe valjevskih ruku delo.  Opera „Didona i Enej“ predstavljena je snimkom valjevske premijere u Centru za kulturu,  u produkciji Televizije VA PLUS.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Diplomirani elektroinženjer automatike

Preduzeću Enel doo Valjevo potreban: Diplomirani elektroinženjer automatike – sa ili…