Ovog  vikenda,  valjevska muzička škola će po 21. put okupiti najbolje mlade flautiste ali i pedagoge iz celog regiona na međunarodnim  susretima flautista  – Tahir Kulenović.   Tradicionalni susreti flautista  počinju u muzičkoj školi Živorad Grbić u četvrtak 21. februara  u 20 časova,  koncertom skopljanskog Tria Aura, a svečano zatvaranje ovogodišnjih susreta obeležiće nastupi najboljih učesnika takmičenja u nedelju 24. februara u 20 časova. I ove godine, pokrovitelj festivala je Grad Valjevo.

Trio AURA  čine istaknuti makedonski umetnici, flautista Strašo Temkov, pijanistkinja Ana Gaceva i fagotista Marjan Miloševski. Osim bogate izvođačke karijere, angažovani su i kao profesori na Fakultetu za muzičku umetnost u Skoplju. Realizovali su mnogobrojne koncerte kao solisti i kao kamerni muzičari u SAD, Francuskoj, Nemačkoj, Austriji, Engleskoj, Bugarskoj, Sloveniji, Srbiji, pa i u Aziji i Africi. Nesumnjivo se ubrajaju u najbolje i najaktivnije muzičke umetnike Makedonije o čemu govore i brojne kritike.U ovom sastavu su ostvarili dugogodišnju bogatu koncertnu aktivnost, izvodeći dela svih muzičkih epoha i stilova. Trio često promoviše dela makedonskih kompozitora napisanih baš za ovaj sastav. Njihovo izvođenje karakteriše izrazita ekspresivnost, muzička simbioza i kompaktnost zvuka i izraza.

Tokom četiri dana takmičarska dana, preko stotinu  učesnika pokazaće svoje umeće sviranja na jednom od najpopularnijih  i najvirtuoznijih instrumenata, pred eminentnim žirijem koga čine profesori muzičkih akademija I muzičkih škola  iz Beograda, Novog Sada, Skoplja, Sofije, Podgorice I Valjeva.

“U ovom februaru, ulazimo upornim i muzikalnim korakom u treću deceniju trajanja ideje i sna čoveka koji je inspirisao talenat  i hrabrost više hiljada onih u flautu i muziku zaljubljenih. Susreti posvećeni profesoru Tahiru Кulenoviću,  biće protkani  kreativnom energijom 128 učesnika iz 25 muzičkih institucija, vođenih i negovanih posvećenošću 40 pedagoga iz 5 država. Brojke koje rastu ne samo kao statistika već kao poruka da se talentom, znanjem, predanošću,  i pre svega, ljubavlju, gradi svet koji zaslužuje i poklon i aplauz. Ponosni na činjenicu da smo 21. put domaćini takvom svetu i njegovim stvaraocima, želimo dobrodošlicu svim takmičarima i pedagozima na  najstariji balkanski festival posvećen flauti  ali i svim Valjevcima, na  izuzetne  koncerte u okviru Susreta flautista,  koji će biti održani ovog vikenda u koncertnoj sali naše škole ”, zaključuje mr Suzana Radovanović Perić, direktor MŠ “Živorad Grbić”.

Flauta je najstariji postojeći muzički instrument. Paleolitički instrumenti sa ručno izbušenim rupama pronađeni su u regionu Švapske Jure u današnjoj Nemačkoj. Te flaute demonstriraju da je razvijena muzička tradicija postojala od najranijeg perioda modernog ljudskog prisustva u Evropa, a ovogodišnji valjevski susreti flautista potvrđuju značaj flaute i neprolaznosti muzike, od paleolita pa sve do ovog februarskog vikenda posvećenog flauti u našem gradu.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Diplomirani elektroinženjer automatike

Preduzeću Enel doo Valjevo potreban: Diplomirani elektroinženjer automatike – sa ili…