U okviru međunarodnog projekta „City Walk – Gradovi za pešake“ pod pokroviteljstvom Evropske unije, u kojem učestvuje i Grad Valjevo, u obdaništu „Vidra“ odigrana je pozorišna predstava za stotinak predškolaca, odnosno dece od pet i šest godina. Edukativnu i zabavnu predstavu, namenjenu bezbednosti najmlađih u saobraćaju, izvelo je Dečje pozorište „Poletarac“ iz Beograda. Promocija svih vidova kretanja u urbanoj sredini, osim prevoza automobilima, kao i bezbednost učesnika u saobraćaju od najmlađih do najstarijih sugrađana, jedan je od bitnih segmenata projekta „City Walk“. U predškolskom uzrastu deca postepeno počinju da se osamostaljuju kao pešaci na kraćim poznatim relacijama, pa je dobrodošlo svako podsećanje na pravilno ponašanje u saobraćaju.
O predstavi “Кako bezbedno preći ulicu” glumac Siniša Pilipović kaže: „Reč je o predstavi prilagođenoj deci predškolskog uzrasta kroz koju se oni, na „šareni“ način, upoznaju sa osnovnim saobraćajnim pravilima, da shvate šta smeju, a šta ne smeju da urade. Oni to uče i kroz vaspitni i obrazovni sistem, kao i sa svojim roditeljima, a mi pokušavamo na zabavan i edukativan način da im to dočaramo, mislim da oni to najviše vole“.
MilanRadović, koordinator vaspitno-obrazovnih aktivnosti Predškolske ustanove “MilicaNožica”, zahvalio se Gradu Valjevu na poklon predstavi: „Ovom predstavom na lep način edukujemo decu jer je to pravi put da ih zaštitimo u saobraćaju, ukazujući im na opasnosti koje vrebaju. Ovo je lepa prilika da se kroz igru dođe do znanja. Inače, u okviru našeg plana i programa obrađujemo teme vezane za saobraćaj, ali nam puno znači i kada dobijemo ovakvu predstavu. Za ovu temu predškolske grupe pokazuju najveće interesovanje i najviše je razumeju.“

Grad Valjevo je uključen u projekat„City Walk – Gradovi za pešake“, koji se realizuje u okviru Inter-regionalnog dunavskog transnacionalnog programa, podržanog odEvropskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) i Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA). Projekat sprovodi konzorcijum od 17 partnera iz Slovenije, Mađarske, Slovačke, Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Češke Republike, Austrije i Srbije, sa namerom uspostavljanja i širenja pešačkih zona, pešačkog i biciklističkog saobraćaja u gradovima dunavskog regiona. Projekat pomaže gradovima da smanje emisiju izduvnih gasova i buku, postanu bezbednija i bolja mesta za život, da povećavaju ulogu aktivnog transporta poput hodanja i prevoza biciklom. Projekat takođe promoviše zdrave stilove života.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …