Radionicom Škole za trudnice i roditeljstvo na temu „Dojenje – temelj života“, Dom zdravlja Valjevo je obeležio Nacionalnu nedelju dojenja. Radionicu su zajednički održali Dom zdravlja, Zavod za javno zdravlje i Crveni krst Valjevo. Trudnicama je o značaju dojenja govorila patronažna sestra Slavica Filipović, specijalista javnog zdravlja i rukovodilac Škole za trudnice i roditeljstvo od osnivanja (pre punih 13 godina), o podršci porodice psiholog Doma zdravlja i Savetovališta za mlade Živana Pantić, dok je o značaju ishrane govorila nutricionista-dijetetičar Zavoda za javno zdravlje Snežana Marinković.

„Poručujemo svim sadašnjim i budućim majkama koliko je značajno uspostavljanje laktacije, da žena sebe psihički pripremi za dojenje, da ima sve potrebne informacije i saznanja, pre svega da zna koliko je to bitno za pravilan rast i razvoj deteta. Priroda je ustrojila da majčino mleko sadrži sve materije potrebne za pravilan rast i razvoj novorođenčeta. Jedino nema vitamina D, koji se dodaje u kapima kao suplement, a pri rođenju i vitamin K. Laktacija zavisi od stimulacije i učestalosti podoja bebe, zbog čega je naša preporuka „dojenje na zahtev“, u kontinuitetu. Mame treba da znaju da u početku nemaju dovoljno mleka, niti beba može mnogo da uzme, zbog toga „dojenje na zahtev“ pomaže da dobije optimalnu količinu mleka. Dojilja preko ishrane, sna, odmora, podrške partnera, porodice i zdravstvenih radnika reguliše količinu mleka i pravilno dojenje – izjavila je ovim povodom Slavica Filipović.

Psiholog Živana Pantić podsetila je da u borbi za egzistenciju često zaboravljamo ulogu porodice u podizanju i vaspitanju dece. Porodica kao zajednica u kojoj se dele uloge bitna je za uravnotežen razvoj svakog deteta, važno je da dete u svom okruženju ima model svog razvoja. Dojenje je vrlo važno i za emotivni razvoja budućeg odraslog, zdravog i sposobnog člana zajednice.

O pravilnoj ishrani u vreme laktacije preporuke je dala Snežana Marinković iz Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Valjevo, ističući da ishrana porodilja treba da bude uravnotežena i laganija. Treba izbegavati pijenje kafe, velikih količina čaja, jezgrastog voća kao potencijalnog alergena, pasulja, kupusa, prokelja itd. „Dešava se da porodilje zaborave na sebe, a samo pod tim uslovima mogu podariti dobro zdravlje i pravilan psihofizički razvoj svojoj bebi. Dojenje je ujedno najbolja prevencija za karcinom dojke i genitalija kod žena. Značajna je za psihološku stabilnost žene jer se uspostavlja jaka veza između mame i bebe, osećaj ljubavi i zadovoljstva.„

Škola za trudnice i roditeljstvo Doma zdravlja radi svakog četvrtka u sali za edukacije Doma zdravlja.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …