Nakon punih 15 godina, u Valjevu ove jeseni ponovo zvuči opera! Zahvaljujući saradnji između MŠ „Živorad Grbić i  Gimnazije Širen iz Pfafenhofena,  na sceni Centra za kulturu će  u petak 21. septembra u 20 časova premijerno biti izvedena opera „Didona i Enej“. Ovo remek delo barokne muzike koje je davne 1680. godine napisao jedan od najvećih engleskih kompozitora, Henri Persl i danas je vrlo aktuelno na repertoaru svetskih operskih kuća  i svakako će  valjevski kulturni život osvežiti lepotom  najpopularnijeg žanra umetničke muzike.

Premijera opere „Didona i Enej“ jeste kruna višemesečnog paralelnog rada gudačkog orkestra „Feniks“  valjevske muzičke škole i hora i solista Gimnazije Širen iz Pfafenhofena koji  će se finalizirati u Valjevu od 15. do 21. septembra. U  istoriji valjevske muzičke škole ali i Valjeva, ovo je ujedno i prva opera i prvi međunarodni projekat na polju umetničke muzike.

Po rečima direktorke valjevske muzičke škole, mr Suzane Radovanović  Perić, realizacija opere „Didona i Enej“ je istovremeno i pobeda i izazov . Pobeda, jer potvrđuje smisao entuzijazma, prijateljstva,ljubavi, posvećenosti svetlim ciljevima u životu  ali pre svega dragocenost postojanja  Društva prijateljstva Valjevo- Pfafenhofen koje  od 1999. Valjevu pruža ruku solidarnosti, humanosti i  saradnje.  Opera „Didona i Enej“ je  projekat  koji ujedinjuje umetnički potencijal mladih,  dve obrazovne institucije i razvija saradnju na polju kulture i obrazovanja između Srbije i Nemačke što potvrđuje i činjenica da je realizacija opere podržana od strane Vlade Bavarske i Ambasade Republike Srbije u Nemačkoj.

„Opera „Didona i Enej“ za sve nas koji učestvujemo u njenom kreiranju je izazov zbog svoje kompleksnosti.  Ansambl od 50 ljudi na sceni, interpretativna složenost  dela, kostimi, scenografija, koreografija,  režija, jesu zahtevi koji iziskuju i ozbiljan budžet i vrhunski profesionalizam i vreme, a mi ih ostvarujemo kroz resurse svojih škola. Priprema opere je zahtevala veliko angažovanje učenika i profesora. Najpre, dr Stefana Daubnera, doktora muzikologije, profesora muzike i dirigenta hora Gimnazije Širen  koji je inicijator i glavni organizator  kao i mr Snežane  Stevanović,  profesorke  MŠ „Živorad Grbić“ i dirigenta orkestra „Feniks“ zahvaljujući kojoj će zvuk orkestra  u operi imati srpsku aromu. Različiti po mentalitetu ali slični po doživljaju profesije, učenici i profesori obe škole, pripremili su delo koje je zalogaj i za profesionalce što je zaista poduhvat vredan divljenja – kaže mr Suzana Radovanović Perić, direktorka škole.

Pored premijere u Centru za kulturu,  koja je inače poklon Valjevcima u školskoj godini u kojoj muzička škola obeležava 65 godina postojanja, opera „Didona i Enej“ će imati i svoju predpremijeru u muzičkoj školi, namenjenu  učenicima osnovnih  škola,  a nakon valjevskog koncertiranja, ansambl u istom sastavu će izvesti operu i pred nemačkom publikom i to 25. septembra u Minhenu i 27. i 28. septembra u Pfafenhofenu.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …