U akciji „Aurora“, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa nadležnim javnim tužilaštvima, Poreskom policijom i Upravom carine, u cilju suzbijanja finansijskog kriminala, korupcije i sive ekonomije, uhapsili su 38 osoba, dok su protiv 61 osobe podnete krivične prijave u redovnom postupku.

Akcija je sprovedena na teritoriji policijskih uprava Beograd, Niš, Subotica, Smederevo, Valjevo, Zaječar, Leskovac, Kraljevo, Bor i Pirot.

Osumnjičeni se terete da su izvršenjem krivičnih dela u periodu od 2015. godine do danas oštetili budžet Republike Srbije, privredne subjekte i fizička lica u ukupnom iznosu od oko 10 miliona evra.

Među uhapšenima su 6 policijskih službenika i jedan penzionisani policijski službenik MUP-a, 8 carinika Carinske ispostave – terminal Beograd, rukovodilac u Krivično-popravnom zavodu Niš i direktori preduzeća.

Krivične prijave podnete su protiv odgovornog lica saveta Mesne zajednice Krajišnik, bivšeg odgovornog lica Gerontološkog centra Sombor, bivšeg odgovornog lica Košarkaškog kluba ”Spartak” iz Subotice, vlasnika i direktora preduzeća…

Osumnjičeni se terete da su izvršili više krivičnih dela i to: udruživanje radi vršenja krivičnih dela, poreska utaja, prevara u obavljanju privredne delatnosti, zloupotreba položaja odgovornog lica, pronevera u obavljanju privredne delatnosti, nesavestan rad u službi, trgovina uticajem, davanje i primanje mita, falsifikovanje službene isprave…

* * *

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Valjevu, u saradnji sa Poreskom policijom, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Valjevu, podneli su krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv 10 osoba, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela poreska utaja i falsifikovanje službene isprave.

Krivična prijava podneta je protiv odgovornog lica preduzeća “Sara 2009” DOO Jevremovac, odgovornog lica TR “Dane ABD“ Bukor i još osam osoba iz Krupnja, Valjeva i Loznice, među kojima su dve žene.

Postoje osnovi sumnje da su odgovorna lica preduzeća “Sara 2009” DOO i TR “Dane ABD“, u periodu od januara do decembra 2015. godine, na ime lažnog otkupa voća, na račune 30 poljoprivrednih gazdinstava uplatili 44.533.820 dinara. Potom su vlasnici gazdinstava tako uplaćen novac podizali u gotovini i vraćali otkupljivačima, uz zadržavanje dogovorene provizije.

U cilju prikrivanja krivičnog dela, otkupljivači su sačinjavali fiktivne otkupne listove na kojima su uvećali količine otkupa voća, falsifikujući potpise poljoprivrednih proizvođača.

Kako na iznos od 44.533.820 dinara nije obračunat, prijavljen i uplaćen porez na druge prihode, dvoje odgovornih lica su za sebe pribavili imovinsku korist u iznosu od 8.482.632 dinara.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Valjevu, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Ubu, uhapsili su O. J. (1980) iz Uba, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljen promet akciznih proizvoda.
Prilikom pretresa stana, policija je kod osumnjičenog pronašla i oduzela 2.420 kilograma sušenog duvana u balama.
O. J. je u zakonskom roku sproveden nadležnom tužilaštvu
***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Valjevu, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Ubu, uhapsili su N. M. (1973) iz Uba, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljen promet akciznih proizvoda.
Prilikom pretresa stana i drugih prostorija kod osumnjičenog je pronađeno i oduzeto 348,8 kilograma duvana, od toga 267,3 kilograma rezanog duvana i 81,5 kilograma duvana u listu, kao i mašinu za rezanje duvana, mašinu za parenje duvana i jednu vagu za merenje.
Osumnjičeni je u zakonskom roku, uz krivičnu prijavu sproveden nadležnom tužilaštvu.
***
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Valjevu, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva, podneli su krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv jednog lica iz Mionice, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljen promet akciznih proizvoda.
Kod osumnjičenog je prilikom pretresa stana, pronađeno i privremeno oduzeto 5,1 kilogram rezanog duvana i 1466 ručno savijenih cigareta namenjenih za dalju prodaju.

***
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Valjevu, su po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Valjevu, podneli krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv jednog lica iz Osečine, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljen promet akciznih proizvoda.

Prilikom preteresa stana, kod osumnjičenog je pronađeno i privremeno oduzeto 146,5 kilograma duvana u listu i jedna mašina za rezanje duvana.

Prikaži još ovjava iz Crna hronika

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …