U Narodnom muzeju Valjevo u prisustvu predstavnika ambasada Danske, Finske, Norveške i Švedske, grada Valjeva, ličnosti iz javnog i kulturnog života, otvorena je izložba “Dodir stakla” koju organizuju ambasade nordijskih zemalja u Srbiji.

 

Otvarajući izložbu, ambasador Finske Perti Ikonen i zamenica ambasadora Norveške Jane Knutrud istakli su da je izložba rezultat nordijske saradnje koje predstavlja uspešan model regionalne saradnje u različitim oblastima, među kojima je i kultura, kao i da je cilj izložbe promovisanje osobenog nordijskog dizajna i proizvođača stakla iz ovih zemalja.

 

“Saradnja nordijskih zemalja je u mnogo čemu jedinstvena, proteže se kroz sve oblasti društva, od politike i istraživanja, pa sve do kulture i umetnosti. Verujemo da se to vidi i na našoj izložbi, na kojoj su predstavljena umetnička dela različitih dizajnera i proizvođača četiri različite nacije, a koja istovremeno zrači jedinstvenom nordijskom tradicijom i inovativnim duhom, “rekao je ambasador Finske Pertti Ikonen.

 

„Nordijske zemlje su se razvile u uspešne, demokratske zemlje socijalnog blagostanja između ostalog i zahvaljujući tome što su međusobno sarađivale na osnovu zajedničkih vrednosti. Male zemlje, kao sto što su nordijske i zemlje Balkana, imaju višestruke koristi od regionalne saradnje – zajednički glas je jači na međunarodnoj sceni i razmena ideja i dobrih praksi vodi održivim rešenjima,” rekla je zamenica  ambasadora Norveške Jane Knutrud.

 

Otvaranju je prisustvovao i zamenik gradonačelnika Valjeva, Dragan Jeremić koji se zahvalio na inicijativi da se izložba organizuje u Valjevu i istakao da je: „Kultura je most koja spaja narode, a ova izložba predstavlja jedinstvenu priliku da građanima Valjeva približi duh nordijske umetnosti. Izložba „Dodir stakla“ne samo da prikazuje veštinu i umeće majstora staklarskog zanata, već oslikava saradnju četiri nordijske zemlje koje su udruženim snagama napravile ovaj umetnički poduhvat.”

 

Posetioci izložbe će moći do 19. novembra da pogledaju jedinstvene predmete od stakla proizvedene u nordijskim staklarama čiji su autori poznati dizajneri i staklari.

 

Autorka izložbe „Dodir stakla“ je direktorka muzeja Mimara u Zagrebu, gospođa Lada Ratković – Bukovčan, a ove godine izložba je sa velikim uspehom organizovana u Beogradu, Novom Sadu i na Cetinju.

 

Na izložbi su svojim ostvarenjima zastupljene staklare Holmegaard, Architectmade i Lenne Bjerre Design iz Danske; staklare Iittala i Lasismi, kao i Galerija Mafka & Alakoski (za koju se svi predmeti izrađuju u poznatoj fabrici u Riihimäkiju) iz Finske; staklare Hadeland, Gjovik i Magnor i studio Nostetangen Glass iz Norveške; i staklare Maleras, Skrufs i Nybro iz Švedske.

 

Izložbu organizuju ambasade nordijskih zemalja u Srbiji u saradnji sa Nordijskim savetom ministara, Narodnim muzejom Valjevo, i kompanijama Wiener Städtische i I&F McCann Grupa.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …