Mogućnost da potpuno besplatno urade preventivne preglede na teritoriji Kolubarskog okruga iskoristilo 747 građana. Akcija besplatnih pregleda koju je pokrenulo Ministarstvo zdravlja uspešno je sprovedena u svim zdravstvenim ustanovama na teritoriji Kolubarskog okruga u nedelju, 15. okobra, od 8 do 16 sati. Za razliku od prve, kada su 17. septembra, besplatni pregledi organizovani u kliničkim centrima i 58 opštih bolnica u Srbiji, ovoga puta je uključena i primarna zdravstvena zaštita i to su i domovi zdravlja iz svih 5 opština i Dom zdravlja Valjevo. Ovog puta su rađeni ciljani dijagnostički pregledi za koje je prema podacima bilo najviše potrebe i interesovanja i to ginekološki pregledi, ultrazvuk abdomena i PSA, odnosno specifični antigen prostate koji otkriva tumorske promene.

U Opštoj bolnici Valjevo pregledano je 322 ljudi. Od toga UZ abdomena je uradilo 250, a 136 muškaraca je dalo uzorak krvi za PSA testiranje. U Domu zdravlja Valjevo gde su obavljani preventivni ginekološki pregledi pregledano je 83 pacijentkinje. U ostalim domovima zdravlja u opštinama Kolubarskog okruga do sto ljudi je iskoristilo mogućnost za neki od ponuđenih preventivnih pregleda.

Ministarstvo zdravlja će jednom mesečno nastaviti da organizuje preventivne preglede za sve građane bez obzira da li su zdravstveno osigurani ili nisu. Značaj preventivnih pregleda je mnogostruk za rano otkrivanje bolesti, ali i kvalitet lečenja. Drugu akciju besplatnih preventivnih pregleda na teritoriji Kolubarskog okruga, isped Ministarstva zdravlja obišao je prim. dr Dušan Jovanović koji je kroz razgovor sa pacijentima i lekarima čuo stanje kao i sugestije koje obostrano pomažu u boljem funkcionisanju zdravstvenog sistema.

U akciji u Opštoj bolnici Valjevo ovoga puta učestvovao je tim od 10 lekara i 13 medicinskih sestara i tehničara uz dva laboranta koji su obaviljali  preglede.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …