Obrazovanjem dece do boljeg očuvanja zaštićenih područja Srbije

Istraživačka stranica Petnica, Valjevo, 11. oktobar 2017. godine – WWF, svetska organizacija za prirodu, drugu godinu zaredom organizuje „WWF akademiju za prirodu“, u okviru koje će od 10. do 14. oktobra u Istraživačkoj stanici Petnica boraviti učenici i nastavnici iz 10 osnovnih i srednjih škola iz cele zemlje.

Polaznici Akademije dolaze iz škola koje se nalaze u blizini pet zaštićenih područja u Srbiji – Nacionalni park Tara, Nacionalni park Fruška gora, Nacionalni park Đerdap, Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje i Predeo izuzetnih odlika Avala. Misija „WWF akademije za prirodu“ je da kroz kreativne radionice i predavanja obuči učenike i nastavnike da osmisle i realizuju projekte koji će doprineti promociji zaštićenog područja u čijoj blizini žive.

„Zaštićena područja dobila su još jednu generaciju ambasadora koji su trenutno na obuci kojom ih osnažujemo da se aktivno uključe u očuvanje prirode i promociju prirodnih i kulturnih vrednosti tih područja. Boravak u prirodi, rad na terenu i u grupama omogućuje im da upoznaju prirodu koja ih okružuje, ali i da spoznaju da su njen nerazdvojivi deo, a time postaju odgovorni prema prirodi, to jest njeni ambasadori“, kaže Sonja Bađura, koordinatorka obrazovnih programa WWF u Srbiji.

Program akademije će i ove godine obuhvatiti teme koje će pored ostalog govoriti o zaštićenim područjima, njihovom značaju za ljude i prirodu, o ekološkom otisku, odnosno životnom stilu i uticaju ljudi na prirodu, kao i o aktivnom učešću građana u očuvanju prirode. Polaznici će takođe dobiti osnovno znanje o komunikaciji sa medijima, kako bi svoje projekte promovisali što široj javnosti. Tokom trajanja projekta škole će aktivno sarađivati sa upravljačima zaštićenih područja i dobiti titulu ambasadora zaštićenog područja.

WWF akademija za prirodu već može da se pohvali brojnim rezultatima rada prve generacije ambasadorskih škola,  a među njima su filmovi i pozorišne predstave na temu zaštite prirode, izgradnja mini zaštićenog područja u školskom drvorištu, osmišljavanje i produkcija promotivnih materijala, foto izložba, kao i mnogi drugi. Više o rezultatima prve godine „WWF akademije za prirodu“ možete saznati ovde.

WWF akademija za prirodu deo je obrazovne komponente velikog regionalnog projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude“, koji je započet u oktobru 2015. i trajaće do oktobra 2019. godine, a napravljen je kako bi se poboljšala komunikacija sa lokalnom zajednicom, njeno uključivanje u upravljanje zaštićenim područjima, razvili obrazovni programi, te turističke ponude koje će unaprediti posećenost i razvoj zaštićenih područja.

Projekat „Zaštićena područja za prirodu i ljude“ se u Srbiji sporovodi u saradnji sa nacionalnim parkovima Tara, Đerdap, Fruška Gora i JP „Srbijašume“ i JP „Vojvodinašume“, a finansira ga Švedska međunarodna razvojna agencija – Sida.

Ceo ciklus akademije obuhvata sledeđe aktivnosti:

  • obuku u istraživačkoj stanici Petnica od 10-14. oktobra 2017. godine,
  • osmišljavanje i sprovođenje školskog projekta tokom školske 2017/2018. godine,
  • organizovanje odlazaka u zaštićeno područje i poseta upravljača zaštićenog područja školi
  • završni događaj u jednom od pet zaštićenih područja uključenih u projekat u maju 2018. godine.
Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …